U sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve u prostorijama Osnovne škole Fra Ante Gnječa Staševica i na Baćinskim jezerima održana je pedagoško-spoznajna radionica pod nazivom Pogodi čije je pero? 14. svibnja 2019. godine.

Teorijski dio radionice održao se za petnaest učenika od četvrtog do šestog razreda u učionicama OŠ fra Ante Gnječa gdje su se učenici educirali o ulozi perja u svakodnevnom životu ptica, razlikama između perja i paperja, različitosti perja kod raznih vrsta ptica koje obitavaju na području Baćinskih jezera. U drugom praktičnom dijelu radionice učenici su oslikavali perje koristeći tehniku akvarel.

Mnoge ptice među pokrivnim perjem imaju i dugačka, tanka četinasta pera te pudrasto paperje. Smatra se da osjetilna tjelešca koja se nalaze pri korijenu četinastih pera omogućavaju ptici da točno zna jesu li joj vanjska pera pravilno posložena, pa čak i da procijeni brzinu svog leta. Resice pudrastog paperja — jedinog perja koje stalno raste, a ptica ga nikad ne odbacuje — suše se i pretvaraju u fini prah koji, štiti ostalo perje od promakanja.

Perje štiti ptice od vrućine, hladnoće i ultraljubičastog zračenja, no ima i mnoge druge uloge. Naprimjer, morskim patkama uopće ne smetaju izrazito hladni oceanski vjetrovi. Ispod gotovo neprobojnog pokrivnog perja imaju gusti sloj mekanog perja koje se naziva pahuljica. Ono može biti debelo skoro dva centimetra i prekrivati gotovo cijelo tijelo patke. Taj prirodni pokrivač tako dobro čuva toplinu tijela da dosad nije proizveden nijedan umjetni materijal koji bi mu bio ravan.

Ptice s vremenom odbacuju staro perje i zamjenjuju ga novim. To se naziva mitarenje. Većina ptica odbacuje krilno i repno perje prema točno određenom redoslijedu, tako da uvijek imaju dovoljno perja kako bi mogle letjeti.

Cilj ove edukacije je popularizacija prirodoslovlja te podizanje razine svijesti učenika o zaštiti prirode.