P O Z I V

na prezentaciju projekta „Analiza pojave pajasena na Pelješcu i

prijedlog načina uklanjanja kroz edukaciju lokalnih zajednica“

koja će se održati 07. lipnja 2017. godine (srijeda) s početkom u 13:00 sati u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, Branitelja Dubrovnika 41, 20000 Dubrovnik (Zgrada Stare bolnice).

Ekološka udruga “Mala Sirena” iz Žuljane, u suradnji s partnerskim organizacijama, a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Općine Ston, provodi projekt „Analiza pojave pajasena na Pelješcu i prijedlog načina uklanjanja kroz edukaciju lokalnih zajednica“.

Stablo pajasen (Alianthus altissima), na Pelješcu poznat kao smrdeljak, jablan, orašina, jedna je od najopasnijih invazivnih drvenastih biljaka u svijetu. Prisutan je diljem Hrvatske, može ga se uočiti duž cijele jadranske magistrale i na otocima, a posljednjih godina sve značajnije je prisutan i na Pelješcu.

To je razgranato, brzorastuće, listopadno drvo koje naraste do 30 – 35 m. Iznimno je prilagođen za iskorištavanje novih staništa, ima brzu stopu rasta, brzo se prilagodi novom okruženju te ima veliku količinu sjemenki. Širi se i nespolno, širenjem korijenovih izbojaka. Zbog izrazito negativnog utjecaja na bioraznolikost, a time i na poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti potrebno je uspostaviti sustav za praćenje ove invazivne vrste i njenog učinkovitog uklanjanja.

Osnovne informacije o Projektu:

Nosilac: Ekološka udruga Mala Sirena iz Žuljane
Koordinator projekta: Miroslav Villi dipl.ing.arh.- prostorni planer
Partneri: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Lokalna akcijska grupa “LAG 5”, Hrvatski šumarski institut, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Općina Ston
Područje: Općine Ston, Janjina i Orebić.
Trajanje: svibanj 2015. – kolovoz 2017.

Glavne aktivnosti Projekta su:
• Preliminarna i detaljna inventarizacija pojave pajasena na Pelješcu,
• Istraživanje mogućih tehnika uklanjanja,
• Uklanjanje pajasena kroz edukaciju i angažman lokalnog stanovništva.

Više o Projektu možete saznati na mrežnoj stranici Udruge www.ekomalasirena.org/pajasen

Pozivamo vas da putem mobitela ispunite anketu koja nam pomaže u identifikaciji područja s pojavom ove invazivne vrste: Anketa

Putem mobitela možete nam poslati i geokodirane lokacije na kojima ste uočili pajasen (http://arcg.is/2bZvHbf)