Okrugli stol – Ekstremni vremenski uvjeti, poljoprivreda i požari raslinja

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskog agrometeorološkog društva (HAgMD), u Zagrebu je 05. travnja 2017. godine održana premijera kratkometražnog animiranog filma Požar nije šala te Okrugli stol na temu  Ekstremni vremenski uvjeti, poljoprivreda i požari raslinja.

Prisutne su pozdravili dr.sc. Višnjica Vučetić, predsjednica HAgMD-a, Ivica Grilec, ravnatelj Javne ustanove, mr.sc. Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, dr. sc. Nataša Strelec Mahović, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ),  Silva Celebrini-Tevšić, predsjednica Izvršnog odbora Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND), te  u ime Grada Zagreba mr. sc. Stjepan Škrapec, zamjenik Pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Kao uvod u početak okruglog stola, prikazan je animirani film, koji najmlađe želi obrazovati o opasnostima koje požar predstavlja za čovjeka i prirodu, štetama i dugoročnim posljedicama po materijalnu imovinu i prirodu koje požar ostavlja iza sebe, a čiji uzročnik je najčešće nepažnja i nemar čovjeka te namjerno izazivanje požara. Film je rezultat projekta Požar, žestok neprijatelj šume, čiji je nositelj HAgMD, a partner Javna ustanova. Film predstavlja jednu od preventivnih mjera koje Javna ustanova kontinuirano provodi s ciljem edukacije djece, lokalnog stanovništa i šire javnosti o nužnosti prevencije od požara raslinja u zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije.

Utjecaj ekstremnih vremenskih uvjeta na poljoprivredu i požare raslinja, Prilagodba poljoprivrednih kultura klimatskim uvjetima, Zaštita prirode i požari raslinja na primjeru Dubrovačko-neretvanske županije, Mogućnosti šumskog poljodjelstva u Hrvatskoj samo su neke od prezentacija i tema o kojima su sudionici okruglog stola imali prilike čuti nešto više. Jednu od prezentacija, Zaštita prirode i požari raslinja na primjeru Dubrovačko-neretvanske županije, održala je stručna suradnica Javne ustanove Marijana Miljas Đuračić, mag.ing.silv.

Jedan od bitnih zaključaka Okruglog stola je nužna potreba objave meteoalarma moguće pojave i širenja požara raslinja, kojeg bi DHMZ trebao svakodnevno putem vremenske prognoze i internet stranica, objavljivati s ciljem prevencije požara raslinja. Također naglasak je bio i na potrebi učinkovitije provedbe kaznenih odredbi Zakona o zaštiti od požara (NN 92/10) i pripadajućih zakonskih podakata, vezanih za izazivanje požara, kojima je uzrok nemar čovjeka ili namjerno paljenje.

Također, povodom premijere animiranog filma, djelatnica Javne ustanove Marijana Miljas Đuračić i Marko Vučetić, dipl.ing., voditelj odjela za agrometeorološke informacije DHMZ-a gostovali su u emisiji Dobro jutro Hrvatska.