U sklopu projekta Agrometeorološki mozaik za mlade: Mala škola Požar nije šala, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Hrvatskim agrometeorološkim drušvom, održala je edukativne radionice 6. prosinca 2019. godine u Orebiću i Janjini.

Radionice su održane u Osnovnoj školi Orebić i Osnovnoj školi Janjina za djecu od prvog do četvrtog razreda, a na kojima je sudjelovalo preko 70-ero učenika. U okviru uvodnog predavanja djeca su imala priliku upoznati se sa zaštićenim područjima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s posebnim naglaskom na zaštićena područja i područja ekološke mreže Natura 2000 na poluotoku Pelješcu. U okviru radionice poseban naglasak dao se na važnosti očuvanja šumskih ekosustava i njihove zaštite od šumskih požara, kao jednom od najvećih prijetnji nestanka istih. Nakon predavanja, djeci je prikazan animirani film Požar nije šala, gdje je na slikovit način prikazana šteta koja može nastati kao posljedica šumskih požara, kao i mogućnost sanacije terena pošumljavanjem izgorjelih površina.

U drugom dijelu radionice u Osnovnoj školi u Orebiću, vatrogasci iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orebić (DVD Orebić), djeci su demonstrirali opremu kojom se koriste prilikom izlaska na intervencije i gašenje šumskih požara. Također poučili su ih načinima dojave požara te ukazali na opasnosti koje požari čine kako za sigurnost ljudi, tako i za sigurnost imovine i okoliša.

Cilj ove radionice je podizanje svijesti najmlađih članova društva o važnosti sprječavanja nastanka inicijalnih požara i važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti za čovjeka te zaštita i održivo korištenje bioraznolikosti, odnosno očuvanje staništa i vrsta.