U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s  Agencijom Plava promocija, tijekom 04. i 05. lipnja 2022. godine održala je ekološku akciju čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva te edukativnu radionicu o ronjenju Pogled u plavo. Osim što je lokalno stanovništvo imalo jedinstvenu priliku spoznati čari i ljepote ronjenja, morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti (posebice one zaštićene), kroz dvodenevnu edukativnu radionicu Pogled u plavo, svi zainteresirani mogli su sudjelovati i u ekološkoj akciji čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev.

Ekološke akcije čišćenja održane su na četiri različite lokacije: Hodilje, Mali Ston, Zamaslina i Zaton Doli, a u njoj je sudjelovalo tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, ronioci Ronilačkog kluba Vidara Gradačac – Tuzlanski kanton BiH (Služba spašavanja na vodi i pod vodom Civilne zaštite Tuzlanskog kantona) zatim lokalne udruge, volonteri s barkama, te lokalno stanovništvo, školjari kao i studenti Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu koji su boravili u Javnoj ustanovi na stručnoj praksi. Kao i u ostalim akcijama čišćenja podmorja, u izvađenom otpadu iz mora dominiraju automobilske gume, plastika, odbačeni ribolovni alat, različiti sitan otpad, ali i otpad koji je nastao prilikom uzgoja školjkaša. Važno je naglasiti da je otpada u moru sve manje i manje što je rezultat svijesti stanovništva o važnosti očuvanja i zaštite morskog ekosustava za život čovjeka, istaknula je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Akciju čišćenja podmorja pozdravlja i Udruga Stonski školjkari koja je i sama partner projekta Eko Malostonski zaljev. Uvijek imamo neodgovorne pojedince kojima ovakve akcije trebaju biti poruka, ovaj zaljev toliko je ljudima dao kroz generacije da ga moramo čuvati i paziti na način da u njegovom podmorju i obalama ne postoji nikakav otpad. Malostonski zaljev treba postati ogledan primjer održivog razvoja, a besprijekorna čistoća podmorja i obale nam trebaju biti cilj i kontinuitet, rekao je Vedran Kunica, iz Udruge Stonski školjkari.

Čišćenje podmorja podržala je i Općina Ston na čijem se području akcija održavala. More je čisto, sama činjenica koja me veseli da ronioci u dva dana na različitim lokacijama nisu pronašli velike količine otpada, to sve govori o svjesnosti mještana o važnosti očuvanja mora i podmorja. Prostora za napredak uvijek ima, ovakve akcije su sjajan primjer kako i na koji način moramo voditi brigu o čistoći mora i blagodatima koje nam ono daje, rekao je Vedran Antunica, načelnik Općine Ston.

Osim sudjelovanja u ekološkoj akciji te pružanja edukacije sudionicima edukativne radionice Pogled u plavo Državna intervencijska postrojbe civilne zaštite RH pružila je i veliku logističku podršku projektu, a vikend na području Malostonskog zaljeva Državna intervencijska postrojba civilne zaštite RH iskoristila je za brojne vježbe. Timovi ronioca odradili su vježbu ronjenja u smanjenoj vidljivosti, noćnog ronjenja i ronjenja u liniji.

Moramo istaknuti kako kroz ovakve akcije ronilački timovi uigravaju funkcioniranje kako bi pri intervencijama bili u potpunosti spremni, rekao je Nikša Sladojević, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, Split.

Nadalje, u sklopu projekta Eko Malostonski zaljev, na središnjem trgu Placa u Stonu (kod Kneževog dvora) u subotu i nedjelju su za sve ljubitelje podvodnog svijeta i zainteresirane posjetitelje bila organizirana i besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom u bazenu i pod nadzorom instruktora ronjenja. Probna ronjenja imala su za cilj promovirati zaštićene prirodne vrijednosti podmorja i ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti. Uz upoznavanje tehnike ronjenja svi koji su zaronili u bazen Pogleda u plavo imali su priliku razgledati i uživati u podvodnoj izložbi fotografija poznatog podvodnog fotografa Marjana Radovića. Fotografije Radovića s različitim motivima koji prikazuju ljepote podmorja nalaze se na unutarnjim stranicama bazena. Osim što obogaćuju bazen fotografije pridonose stvarnom doživljaju dubine i ronjenja.

U dva dana koliko su se probna ronjenja održavala svoje prve ronilačke korake napravilo je više od dvije stotine posjetitelja, od kojih su većinom bila djeca koja su nakon upoznavanja s opremom, tehnikama ronjenja i disanjem pod vodom bila oduševljena novim iskustvom. Izuzetno nas raduje što smo u dva dana brojnim posjetiteljima omogućili ulazak u podvodni svijet, rekla je Andreja Vedrina, voditeljica Pogleda u plavo. Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta dok su medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku INA d.d. i HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.). Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Malostonski zaljev je iznimno važno područje, i osim što je zaštićeno područje u kategoriji posebnog rezervata u moru, on je i područje europske ekološke mreže Natura 2000. Također, Malostonski zaljev je stanište za 16 strogo zaštićenih morskih vrsta, te je osim važnosti u zaštiti prirode, značajan u gospodarskom smislu za uzgoj školjkaša – europske plosnate kamenice i dagnje. Zbog iznimne važnosti morskog ekosustava za život čovjeka, važno je educirati stanovništvo o utjecaju otpada u moru na bioraznolikost mora, na riblji fond i školjkaše koji su nam izvor hrane, a sve kako bi očuvali zaštićene prirodne vrijednosti za buduće generacije i očuvali zdrav morski ekosustav.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.