Nakon uspješno odrađene prve dioničke radionice za izradu stručne podloge za risa (Lynx lynx) u Otočcu 10. svibnja 2019. godine kao dio projekta Izrada prijedloga planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima), s ciljem postizanja ili održavanja povoljnog stanja očuvanosti strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj održana je druga dionička radionica.

Radionica je okupila sudionike iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Javne ustanove Nacionalni park Risnjak, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu, Hrvatskog lovačkog saveza, županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, među kojima su bile i djelatnice ove Javne ustanove kao predstavnice Dubrovačko-neretvanske županije, te sudionike iz Veterinarskog fakulteta iz Banja Luke i Javne ustanove Nacionalni park Una. Cilj radionice bio je kroz diskusiju s dionicima razraditi prijedloge ciljeva i aktivnosti za budući prijedlog plana upravljanja risom u Hrvatskoj, koji bi vrijedio do 2028. godine.

Ris je u Hrvatskoj strogo zaštićen te se nalazi na Crvenom popisu sisavaca. Na području Hrvatske i Slovenije vrsta je nestala početkom 20. stoljeća kao rezultat brojnih faktora prisutnih u to vrijeme, a neki od njih su nestanak staništa i intenzivan lov. Do poboljšanja stanja risje populacije u Hrvatskoj moglo bi doći kontinuiranim praćenjem populacije (uspostava monitoringa u planu je do kraja 2023. godine), smanjenjem genetske neraznolikosti, smanjenjem stradavanja na prometnicama, povećanjem gustoće plijena, poboljšanjem te očuvanjem staništa, povećanjem učinkovitosti zakonskih regulativa protiv ubijanja riseva te zbrinjavanjem napuštenih (siročad) i/ili ozlijeđenih jedinki u prihvatnim nastambama.

Ova Javna ustanova je, na temelju dojava o viđenom risu i u suradnji s udrugom BIOM, postavila fotozamke na poluotoku Pelješcu pa smo i dalje u nadi da će ga kamere snimiti. Također, u tijeku je i provedba međunarodnog projekta LIFE Lynx, u sklopu kojeg je na područje Nacionalnog parka Risnjak pušten ris uhvaćen u Rumunjskoj i nazvan Doru, što u prijevodu s rumunjskog znači potreba. Osim Dorua, u narednim će danima na područje Slovenije biti pušten još jedan ris imena Goru. U sljedećih pet godina hrvatske i slovenske šume trebalo bi naseliti ukupno 14 jedinki risa uhvaćenih na području Slovačke i Rumunjske.

Izrada prijedloga plana upravljanja risom ima za cilj omogućiti postizanje povoljnog stanja očuvanosti risa na nacionalnoj, ali i europskoj razini određivanjem, a kasnije i provođenjem aktivnosti koje dugoročno osiguravaju očuvanje risa uz što harmoničniji suživot sa svim korisnicima prostora.