Dubrovačko-neretvanska županija i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta CASCADE provele su akciju čišćenja otpada antropogenog podrijetla na ušću rijeke Neretve, dana 21. travnja 2023. godine, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje. Na akciji je sudjelovalo više od 80 učenika Osnovne škole Opuzen i Osnovne škole Kula Norinska. Akcija je provedena uz podršku Grada Opuzena, Turističke zajednice Grada Opuzena te tvrtke Čistoća Opuzen koja se je pobrinula za uklanjanje i zbrinjavanje prikupljenog otpada.

Prije same akcije čišćenja, održano je stručno predavanje u okviru kojeg su se učenici imali prilike upoznati s prirodnim vrijednostima Posebnog ornitološko-ihtiološkog rezervata Ušće Neretve i najvećim prijetnjama za živi svijet u njemu, a jedan od njih je otpad, posebice plastični.

Kao što je i bilo za očekivati, sudionici su na akciji čišćenja prikupili veće količine otpada antropogenog porijekla pri čemu je najzastupljenija vrsta otpada bila plastika (čepovi i boce), zatim gume, stiropor, tkanina i papir.

Približno 10 milijuna tona otpada godišnje završi u svjetskim morima i oceanima. Plastika odnosno plastični ambalažni otpad kao što su boce za piće i vrećice za jednokratnu uporabu daleko je najčešća vrsta ostataka u morskom okolišu. Za razliku od organskih materijala, plastika nikad ne „nestane” u prirodi, već se skuplja u okolišu a osobito u oceanima. Sunčeva svjetlost, slana voda i valovi plastiku rastavljaju na još manje dijelove. Za raspadanje plastične boce na takve mikroskopske dijelove treba proći oko 500 godina. Dodatan problem je i taj što se na tu mikroplastiku lijepe različita onečišćenja te kemikalije. Tako da nakon što ribe ili drugi morski organizmi progutaju mikroplastiku, kemikalije s plastike potom ulaze u njihovo tijelo pa i u daljnji prehrambeni lanac koji uključuje i ljude.

Svake godine dana 22. travnja diljem svijeta obilježava se Dan planeta Zemlje s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i poticanja društva da preuzme odgovornost za  zaštitu prirode i održivi razvoj te motiviranja na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku čovječanstva. Tema ovogodišnjeg 53. svjetskog Dana planeta Zemlje glasi Investirajmo u našu planetu – Invest in our planet. Dan planete Zemlje široko je prepoznat kao najveći svjetovni praznik na svijetu, a obilježava ga više od milijardu ljudi svake godine kao dan akcije za promjenu ljudskog ponašanja i stvaranje globalnih, nacionalnih i lokalnih promjena politike. Na svakome od nas je da obnovimo Zemlju ne samo zato što nam je stalo do očuvanja prirodnih vrijednosti, već zbog toga što u njoj i od nje živimo. Svima nam je potrebna zdrava Zemlja za podršku našim poslovima, sredstvima za život, zdravlju i opstanku.

Projekt CASCADE (CoAStal and marine waters integrated monitoring systems for ecosystems proteCtion AnD managemEnt) realizira se iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Cilj projekta je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj. Pilot područje projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju je ušće rijeke Neretve.

Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama će se procijeniti i zaštiti obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima.

Partneri projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Grad Nin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ, Istarska županija i talijanski Regione Puglia, Euro-Mediterranean Center on Climate Change foundation, Environmental protection agency of Friuli Venezia Giulia, University of Venice, University of Bologna Alma mater studorium, Regional agency for prevention, environment and energy in Emilia Romagna, Delta 2000 Consortium, University of Salento, University of Molise, Marche Region, Management Consortium of Torre Guaceto, Regione Molise and Marine protected areas Torre del Cerrano. Trajanje projekta je od 1. siječnja 2020. godine do 30. lipnja 2023. godine. Ukupni budžet projekta CASCADE je 5.817.547,00 eura, a udio Dubrovačko-neretvanske županije je 248 tisuća eura.