Povodom Dana planeta Zemlje koji se u cijelom svijetu obilježava 22. travnja, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su 23. travnja 2022. godine u Eko akciji čišćenja podmorja uvale Marčuleti i pješčane plaže Pržina na poluotoku Pelješcu u organizaciji Turističke zajednice Općine Ston.

U akciji čišćenja sudjelovali su djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ston (DVD Ston), Komunalno društvo Ston, brojni članovi ronilačkih klubova iz Zagreba i Dubrovnika te lokalni volonteri. Cilj akcije bio je ukloniti što veće količine otpada, te podići svijest građana o važnosti brige pojedinca za okoliš i prirodu. Akcija čišćenja održana je na kopnenom i morskom dijelu plaže Pržina te su skupljene značajne količine otpada od čega je najviše zabilježeno predmeta od plastike. Različitim akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih se želi potaknuti da svojim doprinosom sudjeluju u efikasnom očuvanju  prirode.

Čak i malim promjenama u postupanju prema prirodi možemo učiniti veliku stvar za pomoć očuvanju našeg planeta, te utjecati na globalnu svijest o potrebi mijenjanja odnosa prema planetu Zemlji.

Dan planete Zemlje 2022. je također prilika za obrazovanje o našoj okolini, budući da  je vjerojatno, svatko od nas,  kroz svoj boravak u prirodi ozbiljnije nego ikada prije razmislio o svom utjecaju na Zemlju. Približno 10 milijuna tona smeća godišnje završi u svjetskim morima i oceanima. Plastika odnosno plastični ambalažni otpad kao što su boce za piće i vrećice za jednokratnu uporabu daleko je najčešća vrsta ostataka u morskom okolišu. Za razliku od organskih materijala, plastika nikad ne „nestane” u prirodi, već se skuplja u okolišu a osobito u oceanima. Sunčeva svjetlost, slana voda i valovi plastiku rastavljaju na još manje dijelove. Za raspadanje plastične boce na takve mikroskopske dijelove treba proći oko 500 godina. Mikroplastika skriva novu razinu problema a to su onečišćenja te različite kemikalije koje se sporo razgrađuju i slabo su topljive u vodi pa im te karakteristike omogućuju da se jako dobro lijepe za plastiku. Nakon što ribe ili drugi morski organizmi progutaju mikroplastiku, kemikalije s plastike potom ulaze u njihovo tijelo pa i u daljnji prehrambeni lanac koji uključuje i ljude.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kroz svoje djelovanje i aktivnosti provodi strateške projekte usmjerene na ublažavanje klimatskih promjena, zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti te bioraznolikosti Županije. Projektnim aktivnostima nastoji se naglasiti očuvanje izvornosti prirode, neometanih prirodnih procesa te doprinos zaštiti, očuvanju, unapređenju zaštićenih dijelova prirode i područja ekološke mreže Natura 2000 te pripadajuće biološke, geološke i krajobrazne raznolikosti Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovim putem pozivamo javnost da svojim odgovornim ponašanjem i aktivnostima, kroz aktivan pristup, doprinesu očuvanju okoliša i prirode te samim time i planete Zemlje. Zadaća je, ali i obaveza svakoga od nas, da svojim savjesnim i odgovornim ponašanjem doprinese zaštiti okoliša i prirode, očuvanju resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena budući je Planeta Zemlja jedini dom koji imamo.