Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije dana 11. studenog 2020. godine sudjelovali su na radionici izrade plana upravljanja invazivnim stranim vrstama za crvenouhu kornjaču (Trachemys scripta).

Prvi ciklus radionica održan je u srpnju 2020. godine  kada je predstavljen štetni utjecaj crvenouhe kornjače na zavičajnu faunu, problematika široke rasprostranjenosti vrste na području Republike Hrvatske, te obveze djelovanja na kontroli populacije i sprječavanju daljnjeg širenja s obzirom na međunarodni i nacionalni zakonodavni okvir. Na 2. radionici održano je predavanje o iskustvima drugih država u pokušaju kontroliranja populacije crvenouhe kornjače te su predstavljene vizije i prijedlog ciljeva i aktivnosti za provedbu plana upravljanja crvenouhom kornjačom. Cilj radionice bio je dogovoriti s javnim ustanovama koordinaciju izlova po županijama. Budući da u svakoj županiji neće biti oformljeno prihvatilište, raspravljalo se o ideji da javne ustanove budu privremeno prihvatilište kornjača.

Crvenouha kornjača u Europu je uvezena iz Amerike da bi se prodavala kao egzotični kućni ljubimac. Pojedini vlasnici koji ih drže za kućne ljubimce, puštaju ih u prirodu ugrožavajući bioraznolikost. Njeno prisustvo potvrđeno je u svim županijama Republike Hrvatske. Ime je dobila po crveno-narančastoj pruzi iza oka. Mladi imaju svijetlozeleni oklop, dok je donja strana prošarana žuto-zelenim do tamnozelenim prugama. Kod odraslog boja se mijenja u maslinasto-zelenu boju. Staništa su im mirne vode s muljevitim dnom. Vole mjesta na kojima se mogu sunčati.

Projekt Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta KK.06.5.2.02.0001, čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sufinanciran je sredstvima Europske unije u iznosu od 9.342.844,46 kn, ukupne vrijednosti 11.008.381,72 kn, a provodi se u razdoblju od 2017. do 2021. godine.