Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovala je na godišnjem sastanku organizatora i nacionalnih koordinatora natjecanja Europsko Stablo godine održanom dana 23. ožujka 2022. godine.

Na ovogodišnjem sastanku u organizaciji Environmental Partnership Association (EPA), sudjelovali su predstavnici nacionalnih koordinatora natjecanja koji su predstavili nacionalna natjecanja te iskustva u provedbi i implementaciji istih. Također, raspravljalo se o unaprjeđenju natjecanja Europsko stablo godine u vidu provedbe glasovanja te financiranja natjecanja.

Ove godine na natjecanju Europsko stablo 2022. godine sudjelovalo je 16 kandidata i ukupno je, za njih 15, zabilježeno 769,212 glasova. Glasovi Ruske Federacije nisu bili uključeni u konačni izračun. Naime, jednoglasnom odlukom organizatora natjecanja, odlučeno je kako se Ruska Federacija isključuje iz europskog natjecanja do daljnjeg u sklopu mjera usmjerenih na međunarodnu izolaciju Rusije, uslijed vojne agresije na susjednu Ukrajinu.

U okviru ovogodišnjeg natjecanja Europsko stablo 2022. godine prikupljeno je približno 8.000,00 eura donacija za kampanju sadnje i održavanja stabala. Svečanoj ceremoniji proglašenja prisustvovalo je više od 70 sudionika, koja je nakon dugo vremena organizirana uživo. Osim toga, za sve ljubitelje natjecanja i zaljubljenike stabala, organiziran je kao i dosada online prijenos iz Bruxellesa. Prema procjenama organizatora natjecanja, online prijenos pratilo je približno 5000 ljudi.

Inspirirano  popularnim natjecanjem za Drvo godine koje u Češkoj već dugi niz godina organizira Zaklada za ekološko partnerstvo (Nadace Partnerství). natjecanje Europsko stablo godine održava se od 2011. godine i predstavlja finale pobjednika nacionalnih natjecanja.

Svrha natjecanja Europsko stablo godine je istaknuti značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuje našu brigu i zaštitu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne fokusira se na ljepotu, veličinu ili starost, nego na priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima i lokalnom zajednicom. Kandidiraju se stabla koja su u suživotu sa zajednicom postala njen neizostavan dio, a samim time i bogato prirodno i kulturno nasljeđe za buduće generacije.

Trenutačno na natjecanju Europsko stablo godine sudjeluje do 21 organizator nacionalnih natjecanja, dok interes raste iz godine u godinu te se u skoroj budućnosti planira priključivanje novih partnera.

Organizator natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) uz podršku European Landowners Organization (ELO) te pod pokroviteljstvom Škoda Auta. EPA organizacija predstavlja konzorcij sastavljen od šest zaklada – iz Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke. Riječ je dakle o konzorciju koji podržava projekte u zajednici kojima se nastoje zaštititi okoliš te podržati i izgraditi kapaciteti u lokalnim zajednicama. Tijekom posljednjih dvadeset godina, EPA je osigurala 10 milijuna eura financiranja za ove projekte.

Stabla su neophodna za naš život i važna poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ublažavaju ljetne vrućine, osiguravaju kisik potreban za disanje te stabiliziraju klimu, stoga trebaju našu zaštitu i brigu.

Ukoliko ste zainteresirani za očuvanje i zaštitu stabala, možete se priključiti donacijama za zaštitu i očuvanje stabala diljem Europe putem poveznice – https://www.treeoftheyear.org/Daruj.