Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na XXIV. Godišnjem seminaru čuvara prirode u organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja od 18. do 19. travnja 2024. godine na otoku Pagu.

Ovogodišnji domaćini bili su Javna ustanova Natura-Jadera i Javna ustanova Park prirode Velebit, a stručni seminari i razmjena iskustava održani su u Domu kulture Općine Povljana. Predavanjima i raspravama na aktualne teme iz djelokruga čuvarske službe u zaštiti prirode prisustvovalo je 108 djelatnika različitih javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže u Republici Hrvatskoj. Također su sudjelovali i predstavnici Državnog inspektorata, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zadarske županije, Grada Paga, Općine Povljana te Solane Pag.

Uvodnu riječ održali su predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Zoran Šikić, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina te ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić, koji je istaknuo važnost čuvara kao i novosti vezane uz djelokrug rada čuvara prirode.

Načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti Uprave za zaštitu prirode održao je predavanje o manjkavosti postupka izdavanja dopuštenja za zahvate u zaštićenom području te istaknuo kako će sve neispravnosti prilikom nadolazećih izmjena biti ispravljene.

Tijekom seminara predstavljene su i brojne druge teme – analiza službe čuvara prirode u Hrvatskoj, stručne rasprave („Čuvarski aktualac“), predstavljanje NIRAM projekta te različiti primjeri suočavanja i rješavanja raznih izazova, kao što su kampiranje u nacionalnim parkovima, nepoštivanje pravila zaštićenih područja, ali i inovativnije metode sprječavanje širenja invazivnih stranih vrsta korištenjem društvenih mreža.

Sljedeći dan održala se praktična razmjena iskustava u provođenju nadzora kroz terenske obilaske zaštićenih područja na otoku Pagu, kao i Solane Pag te obilazak Cerovačke špilje pod vodstvom djelatnika Park prirode Velebit.