U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na 14. Skupu stručnih službi zaštite prirode. Skup se održao preko Webex platforme, u razdoblju od 5. do 9. listopada 2020. godine.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je na seminaru izmjene ustrojstva te nadležnosti inspekcije zaštite prirode. Također, govorilo se i o primjeni Zakona o zaštiti prirode na području očuvanja genetske raznolikosti. Prikazana je mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj u sklopu Informacijskog sustava zaštite prirode Republike Hrvatske, te plan upravljanja, rezultati procjene brojnosti i praćenje populacije vuka (Canis lupus) u Hrvatskoj. Održano je edukativno predavanje o namjernom trovanju životinja te postupanju na mjestu događaja. Predstavljeni su povijesni rudarski lokaliteti u Hrvatskoj kao dio vrijedne kulturne i geološke baštine. Zadnji dan Stručnog skupa tema je bila praćenje razmnožavanja invazivne strane vrste – crvenouhe kornjače u zaštićenim područjima Grada Zagreba.

Skup je završio sa željom sudionika da iduće godine bude uživo okupljanje kao i da se u budućnosti nastavi razmjena informacija i iskustava te edukacija sudionika što bi u konačnici doprinijelo boljem očuvanju i korištenju zaštićenih dijelova prirode.