NAZIV PROJEKTA:

Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u južnom dijelu Jadranskog mora

CILJ PROJEKTA:

Cilj projekta je očuvanje i spas od izumiranja mediteranske i jadranske endemske vrste školjkaša, plemenite periske (Pinna nobilis). Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine br. 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) te se nalazi na popisu IUCN-a kao kritično ugrožena vrsta zbog masovnih pomora uzrokovanih parazitom (Haplosporidium pinnae) i bakterijom (Mycobacterium sp.). Tijekom jeseni 2016. godine na obali Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski. Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. godine. Zaraza se proširila do Istre što potvrđuje činjenicu kako je zaraza zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana.

VRIJEDNOST:

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.500.000,00 kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 80%, dok 20% financiranja osiguravaju partneri u projektu.

OPIS PROJEKTA:
Projekt je započeo 2020. godine, a predviđeno vrijeme trajanja projekta je do 2022. godine. Sredstva su namijenjena za provedbu in situ aktivnosti, poput postavljanja kolektora ličinki, zaštite ličinki i odraslih živih jedinki od predatora i antropogenog utjecaja, označavanja lokacija za zaštitu, edukacije te ex situ aktivnosti poput smještanja živih jedinki periski u zatvorene sustave i održavanje istih.

NOSITELJ PROJEKTA:

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije “More i krš”.

PARTNERI:

Hrvatski veterinarski institut,

lnstitut za oceanografiju i ribarstvo,

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,

Javna ustanova “Park prirode Lastovsko otočje”,

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet”,

Javna ustanova Rezervat Lokrum,

Prirodoslovni muzej i zoološki vrt grada Splita,

Sveučilište u Dubrovniku.