Obilježen Dan zaštite prirode i Međunarodni dan bioraznolikosti na otoku Mljetu

U povodu obilježavanja Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana bioraznolikosti, (22. svibnja 2017.god.), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Općina Mljet, Komunalno Mljet d.o.o. i Voda Mljet d.o.o., organizirali su čišćenje plaže Saplunara, zaštićenog značajnog krajobraza i područja ekološke mreže Natura 2000 na otoku Mljetu 13. svibnja 2017.

Učenike Osnovnih škola Lapad i Mljet, skupa s njihovim nastavnicima Ivanom Cikatićem i Katarinom Lacković Poruglaš, uvodno su pozdravili predstavnici Javne ustanove, ravnatelj Ivica Grilec, stručna suradnica Margarita Polzer i direktor Komunalno Mljet d.o.o. i Voda Mljet d.o.o. Ivan Sršen. Prisutne su upoznali s djelokrugom rada svojih institucija kao i o štetnosti morskog otpada za ekosustav te važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti, kao što je zaštićeno područje Saplunara.

Prilikom čišćenja Saplunare kao i Uvale Blace, skupljeno je nekoliko desetaka vreća za otpada, ponajviše plastike i stiropora. Paralelno s akcijom čišćenja na plaži, čuvar prirode Javne ustanove Maroje Burić, prije zarona, je objasnio učenicima kako se služiti opremom za ronjenje i naglasio još jednom koje opasnosti prijete očuvanju ekosustava ukoliko se otpad ne deponira na za to odgovarajuće mjesto. S morskog dna izronjeno je još nekoliko vreća otpada, tako da su djeca imala prilike vidjeti, na licu mjesta, koja vrsta otpada se nalazi u samim morskim dubinama.

Akcija čišćenja kao i obilježavanje Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj organizirano je s ciljem podizanja svijesti o štetnosti morskog otpada za ekosustav i značenju zaštite prirode kod djece osnovnoškolskog uzrasta. Navedena akcija također je predstavljena putem Hrvatskog radija – 2. program u sklopu emisije Svakom loncu poklopac.

Isto tako, paralelno s obilježavanjem Dana zaštite prirode, Javna ustanova je, kao partner DUNEA-e, na štandu u Babinom Polju, informirala lokalno stanovništvo otoka Mljeta o mogućnostima i potporama europskih fondova, putem promotivnih materijala. Time su i na otoku Mljetu simbolično obilježeni Dani otvorenih vrata EU projekata.

informiranje EU projekti