Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dana 25. svibnja 2024. godine, organizirala je javni događaj Dan slatkih voda Mediterana u Majkovima. Dan slatkih voda Mediterana održan je u sklopu projekta Riječna kornjača – očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – LIFE for Mauremys.

Lokalno stanovništvo i posjetitelji imali su priliku detaljno se informirati o projektu LIFE for Mauremys i naučiti kako mogu doprinijeti očuvanju strogo zaštićene vrste riječne kornjače (Mauremys rivulata). Također mogli su se kušati tradicionalni lokalni proizvodi iz Kuće meda, koji su nastali kao rezultat provođenja ekoloških i održivih poljoprivrednih praksi. Ove prakse značajno doprinose očuvanju staništa riječne kornjače.

Za najmlađe posjetitelje organizirane su razne edukativne igre za djecu kroz koje su imali priliku na zabavan način učiti o ekologiji i važnosti očuvanja riječne kornjače i njezinih slatkovodnih staništa, te kako i sami mogu doprinijeti zaštiti prirode.

Događaj je dodatno obogatio i igrokaz učenika Osnovne škole Slano pod nazivom “Ekolozi ili smetlari”. Kroz zanimljivu i poučnu predstavu, učenici su prikazali „borbu“ za očuvanje prirode i okoliša te važnost reciklaže. Igrokaz je potaknuo mnoge na razmišljanje o vlastitom doprinosu očuvanju našeg planeta.

Dan slatkih voda Mediterana istaknuo je važnost zajedničkog napora i edukacije u očuvanju riječne kornjače i slatkovodnih staništa u kojima obitava. Zahvaljujemo svim posjetiteljima, sudionicima i partnerima koji su podržali ovaj događaj. Važna poruka o očuvanju riječne kornjače i njezinih staništa uspješno je prenesena, a kroz aktivnosti projekta LIFE for Mauremys nastavlja se zajednički rad s lokalnom zajednicom.

Cilj projekta LIFE for Mauremys je poboljšati konzervacijski status riječne kornjače u Republici Hrvatskoj uspostavom održivih populacija u obnovljenim staništima te osigurati dugoročno pravilno upravljanje istima.

Vodeći partner projekta je Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, a uz Javnu ustanovu partneri na projektu su Udruga Hyla, Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba i Hrvatske vode.

Projekt je sufinancirna kroz Program LIFE, program Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite prirode i okoliša, a predviđeno trajanje projektnih aktivnosti je od 01. listopada 2022. do 30. rujna 2026. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.131.407,11 EUR, od čega je 60% sufinancirano sredstvima Europske unije (1.278.844,26 EUR), dok sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 267.731,00 EUR. Za provedbu aktivnosti ove Javne ustanove predviđeno je 582.258,97 EUR.