JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM VRIJEDNOSTIMA NA PODRUČJU DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE OBILJEŽILA SVJETSKI DAN STANIŠTA

Povodom obilježavanja Svjetskog dana staništa (06. listopada 2014. godine), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Hrvatskim planinarskim društvom Sniježnica (HPD Sniježnica) i Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizirala je informativno-edukativni i stručni program s ciljem poticanja i promicanja zaštite prirode na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Informativno-edukativni i stručni program obuhvatio je rezistografiju i tomografiju „Platane (Platanus orientalis L.) na Brsaljama u Dubrovniku – spomenik parkovne arhitekture“, informiranje građana o zaštiti prirode te demonstraciju istraživanja stabala – edukaciju i radionice za djecu „Mala škola zaštite prirode“.

Procjenu zdravstvenog stanja platane obavili su znanstvenici sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koristeći metode iz područja arborikulture i fitopatologije. Članovi HPD Sniježnica obavili su sigurno sidrenje platane kako bi se primjenom speleoloških tehnika penjanja i spuštanja po užetu mogla obaviti rezistografija u višim dijelovima krošnje platane.

Na osnovu terenskih podataka izraditi će se elaborat procjene zdravstvenog stanja platane, kojim će se propisati budući potrebni zahvati njege i sanacije platane.

Putem informativnog pulta građani su se mogli informirati o zaštiti prirode i aktivnostima koje se provode na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije kao i važnosti i značaju prirode te razlozima njenoga očuvanja. Tom prilikom, zainteresiranim građanima dijelio se promotivni materijal (informativni letci, posteri, ekološke platnene vrećice i sl.).

Svjetski dan staništa službeno je proglašen 1985. godine od strane Ujedinjenih naroda. Obilježavanjem Svjetskog dana staništa želi se povećati svijest lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja zelenih urbanih površina te skrenuti pozornost na očuvanje staništa i bioraznolikosti, što je zajednička obaveza svih ljudi kao i temelj budućeg održivog razvoja.