Dan zaštite prirode obilježen u sklopu manifestacije Dani Dragutina Rucnera u Metkoviću

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko – neretvanske županije u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Turističkom zajednicom Dubrovačko – neretvanske županije i Prirodoslovnim muzejom Metković, organizirala je 22. i 23. svibnja 2015. Stručni skup Dani Dragutina Rucnera u spomen na Dragutina Rucnera (1910. – 1996.u) utemeljitelja Ornitološke zbirke u Metkoviću, koji je svoj stručni i znanstveni rad posvetio istraživanjima na području delte Neretve.

Spomenuti skup organiziran je povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, koji se obilježava 22. svibnja 2015.

Nakon uvodnih pozdrava, stručni skup obuhvatio je izlaganja stručnjaka s područja ornitologije, zaštite prirode i zaštite od požara na području delte rijeke Neretve. Predavanja su održali organizatori i suradnici navedenog skupa.

Svrha stručnog skupa, namijenjenog djelatnicima lokalne i regionalne samouprave kao i djelatnicima iz područja zaštite okoliša i zaštite prirode te zainteresiranioj javnosti, bila je edukacija o zaštiti, očuvanju i promociji zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.

Drugi dan manifestacije obilježila je edukativna radionica o zaštiti prirode i prstenovanju ptica za učenike osnovnih škola s područja delte Neretve. Svrha radionice bilo je podizanje razine svijesti kod učenika školskog uzrasta o zaštiti prirode s posebnim naglaskom na zaštitu močvarnih staništa i ptičjih vrsta delte Neretve, odnosno upoznavanja s vrijednostima kraja u kojem žive.