Pod stručnim vodstvom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, članovi Društva turističkih vodiča Dubrovnik posjetili su deltu Neretve, 27. siječnja 2019. godine.

Ovo iznimno vrijedno i međunarodno važno područje predstavlja prepoznatljiv i značajan dio selektivnog oblika turizma u kombinaciji s obilaskom kulturno-povijesnih znamenitosti. Prilikom stručnog vodstva, Javna ustanova je, polazeći od postojanja mnogobrojnih prirodnih vrijednosti u navedenom području (4 posebna rezervata, 2 značajna krajobraza i područje Natura 2000), naglasila važnost zaštite, održavanja te korištenja zaštićenih dijelova prirode u navedenom obuhvatu.

Kako bi se i sami uvjerili u prirodne ljepote na licu mjesta, nakon stručnog vodstva, članovi Društva turističkih vodiča Dubrovnik obišli su ušće rijeke Neretve i sudjelovali u jednom od oblika selektivne vrste turizma – tzv. promatranju ptica (engl. birdwatching, birding) teleskopom i dalekozorim s promatračnice na brdu Galičak. Upravo je promatranje ptica oblik turizma koji u zadnje vrijeme uzima sve veće razmjere i broji zaradu u milijunskim iznosima.

Kao krajnji rezultat posjete, dogovorena je daljnja suradnja u vidu promocije delte Neretve kao iznimno vrijedne prirodne destinacije, koja osim prirode, posjeduje kulturnu, gastronomsku i povijesnu vrijednost.