Na ovogodišnjem natjecanju za Europsko stablo 2021. godine, Republiku Hrvatsku predstavljala je Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena te osvojila deseto mjesto, s ukupno 31.283 osvojena glasa.

Između sveukupno četrnaest kandidata, titulu Europskog stabla 2021. godine ponijela je Tisućljetna crnika iz Lecine u Španjolskoj s osvojenih 104.263 glasa, ujedno rekordnim brojem osvojenih glasova od početka provedbe predmetnog natjecanja. Drugo mjesto osvojila je Platana iz Curinge u Italiji s 78.210 osvojenih glasova, dok je treće mjesto pripalo ruskoj Drevnoj azijskoj platani s 66.026 glasova.

Tijekom ovogodišnjeg natjecanja, koje je trajalo od 01. do 28. veljače 2021. godine, zabilježeno je sveukupno 604.544 glasova što je dvostruko više od prethodne godine. Sve to govori u prilog činjenici da je natjecanje Stablo godine iz godine u godinu sve više prepoznato od strane zaljubljenika u prirodu i stabla koja su usko vezana uz život čovjeka.

Najstarija Medulinka ili istarski popularna pod nazivom Ladonja smještena je na medulinskom gradskom trgu i svjedok je kako je na placi uvijek bilo živo, s tržnicom, plesom i višestoljetnim običajima spaljivanja princa karnevala ili ritualnih svibanjskih krađi. Danas uživa pogledati dobar film ili predstavu, zanjihati se na ljetnim koncertima, zapjevati za Božić, kada se posebno dotjera i druži s mještanima i gostima, ali najviše se veseli dječjoj igri i smijehu.

Priču o Najstarijoj Medulinki na nacionalno natjecanje prijavila je Općina Medulin, dok ga je kao nacionalnog pobjednika za europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Ceremonija proglašenja pobjednika koja se tradicionalno održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu ove godine ponovno je održana putem videoprijenosa uslijed posljedica pandemije koronavirusa. U sklopu konferencije Planting for the Future, radne konferencije Europske komisije čiji je plan razviti podlogu za sadnju više od 3 milijarde stabala kao odgovor na klimatske promjene u razdoblju do 2030-te godine, predstavljen je i kratki animirani film o ovogodišnjem natjecanju s njegovim rezultatima, kojeg su pripremili organizatori natjecanja Environmental Partnership Association (EPA). Predstavnici Komisije, Europskog parlamenta, ministarstava, korporativnog sektora, banaka i zaklada, kao i predstavnici gradova i inicijativa za sadnju drveća te nevladine udruge iz cijele Europe, podijelili su svoja iskustva i dali preporuke kako što više uključiti aktere civilnog društva u ovaj ambiciozni plan.

Cilj natjecanja Stablo godine je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini a koja iziskuju našu brigu i zaštitu. Natjecanje Stablo godine, za razliku od drugih natjecanja, ne usmjerava se na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na njegovu priču i povezanost s ljudima. Proglašenje pobjednika natjecanja Europsko stablo godine simbolično se održava svake godine ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka.

U tijeku su pripreme za ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021. godine, a početak nominacija očekuje se već u svibnju. Pobjednik nacionalnog natjecanja bit će kandidiran za slijedećeg predstavnika Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2022. godine. Pozivamo sve zainteresirane da ispričaju priču o željenom stablu i time pridonesu promociji natjecanja u Republici Hrvatskoj kao i podizanju svijesti o važnosti očuvanja stabala kao izuzetnog biološkog resursa.

Ovim putem zahvaljujemo Najstarijoj Medulinki na sudjelovanju te Općini Medulin na ovogodišnjem doprinosu promociji natjecanja i angažmanu.