Povodom Europskog dana promatranja ptica 13. listopada, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s Ornitološkim društvom Brkata sjenica iz Metkovića, organizirala je 16. studenoga 2018. radionicu u prirodi za učenike Osnovne škole Opuzen te  ih upoznala s prirodnim vrijednostima ušća Neretve kao i njegovim značenjem za brojne vrste ptica.

Nakon edukativnog dijela, slijedio je rad u grupama gdje su učenici mogli spoznati veliku raznolikost ptica na ušću Neretve, te su imali prilike naučiti uočavati i opisivati sličnosti kao i razlike među različitim vrstama ptica. Isprobali su i tehniku korištenja dalekozora promatrajući ptice i učeći nazive promatranih vrsta ptica.

Najveće bogatstvo i raznolikost faune u delti Neretve odnosi se na ptice, gdje je ukupno zabilježeno preko 300 vrsta ptica. Osim za ptice gnjezdarice, stanarice i zimovalice, područje delte Neretve naročito je važno kao odmorište za ptice selice tijekom njihove seobe prema Africi.

Pticama selicama prepreka nisu ni državne granice, ni udaljeni drugi kontinenti, budući su ugrožene diljem svijeta, a velika prijetnja im je čovjek i njegov utjecaj na prirodu. Ljudske aktivnosti, osobito uništavanje močvarnih staništa npr. isušivanjem i prenamjenom u poljoprivredna zemljišta te uznemiravanje ptica zbog rekreacijskih aktivnosti i krivolova, najviše ugrožavaju ptice selice.