Simpozij „The ocean is not a wall“ ili „More nije zid“ u organizaciji gđe. Francesce vod Habsburg održan je 30. rujna u u franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na Lopudu. Na simpoziju su sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Miho Baće, v.d. pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša i Margarita Polzer, stručna suradnica.

Pozdravni govor održala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja se prisutnima obratila preko video veze izrazivši svoju podršku u aktivnostima zaštite okoliša.

Simona Masina iz Euro-mediteranskog centra za klimatske promjena pobliže je objasnila povezanost klime i kretanja morskih masa. Znanstvenici sa Sveučilišta u Dubrovniku predvodili su panel raspravu o važnosti morskih zaštićenih područja u Jadranu u čemu su im se pridružili predstavnici iz JU Rezervat Lokrum i WWF-a Adria. Redatelj Markus Reymann predstavljao dokumentarni film o važnosti zaštite mora sniman na više lokacija diljem svijeta.

Članica UNESCO-ve Međuvladine oceanografske komisije, gđa. Francesca Santoro zatvorila je simpozij prigodnim izlaganjem o komunikaciji na lokalnoj i globalnoj skali kao temelju za pronalaženje učinkovitih rješenja za očuvanje mora.

Šaroliki program simpozija imao je za cilj uspostavljanje dijaloga među zainteresiranim dionicima i podizanje svijesti o važnosti sinergijskog djelovanja umjetnosti i znanosti u svrhu očuvanja mora od sve većih pritisaka i promjena. Osim izlaganja, brojnim spontanim ili planiranim raspravama i razgovorima, omogućeno je svim sudionicima da podjele svoje zamisli i dobiju odgovore na važna pitanja.

Simpozij na Lopudu