Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve 19. rujna 2020. godine organizirala je četiri radionice za djecu osnovnoškolske dobi na Baćinskim jezerima. Održane su tri pedagoško-spoznajne radionice naziva Zelene razglednice, Pogodi čije je pero i Kućica za ptice te jedna škola u prirodi naziva Dvostruki život.

Cilj radionica je edukacija i popularizacija prirodoslovlja te podizanje razine svijesti djece o važnosti očuvanja prirode i bioraznolikosti za život čovjeka.

Na radionici Zelene razglednice djeca su se upoznala s prirodnim vrijednostima Baćinskih jezera promatranjem prirode oko sebe te pomoću korištenja vizualnih materijala. Iz ponuđenih fotografija raznih vrsta i staništa s područja Baćinskih jezera, djeca su temperama oslikavala sebi najdraže motive te ih potom izrezivali prema danoj šabloni u 3D modele ptica.

Na radionici Pogodi čije je pero djeca su imala prilike naučiti koje su razlike između perja i paperja različitih vrsta ptica koje obitavaju u području Baćinskih jezera. Nakon što su se upoznala s različitim tehnikama slikanja perja (akvarel, monotipija, tempera) djecu su po vlastitom izboru tehnike slikanja oslikavala perja ptica.

Na radionici Kućica za ptice djeca su se upoznala koje ptice stanarice obitavaju na području delte Neretve i Baćinskih jezera, o prijetnjama s kojima se ptice susreću i važnosti njihove zaštite. Nakon edukativnog predavanja uslijedila je izrada modela kućice od 200 g papira prema danoj šabloni te njeno ukrašavanje raznim tehnikama slikanja.

Kroz školu u prirodi Dvostruki život djeca su se upoznala s kukcima, njihovim životnim ciklusom te važnosti kukaca za ekosustav, kao i o mnogim koristima koje pružaju za život čovjeka. Netom naučeno sudionici su utvrdili kroz tri zabavne aktivnosti – razvrstavanje pojmova o kukcima u skupine točno/netočno, slaganje puzzli s motivima kukaca i izrada modela leptira od glinamola.

Nakon završetka radionica, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) – ispostava Metković, djeci su demonstrirali jednostavne tehnike snalaženja u prirodi kao i korištenje topografske karte i kompasa za kretanje i snalaženje u prirodi.