MANIFESTACIJA „7 RIJEČNIH ČUDA“

„7 riječnih čuda Hrvatske“ – naziv je manifestacije koja se, pod pokroviteljstvom WWF-a – World Wide Fund for Nature“ (Svjetski fond za prirodu) u suradnji s partnerima Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko – neretvanske županije i Udrugom Lijepa Naša iz Ploča održala 03. srpnja 2013.

Spomenuta manifestacija nastavak je kampanje WWF-a „Mjesec hrvatskih rijeka“ u kojoj se sedam hrvatskih rijeka: Sava, Zrmanja, Ombla, Neretva, Dunav, Drava i Mura predstavlja kao „Sedam riječnih čuda Hrvatske“. Cilj kampanje je upozoriti na ugroženost rijeka uslijed neodrživog razvoja vodne infrastrukture te osiguranje potrebne zaštite i kvalitetnog upravljanja.

Uvodne pozdrave u ime Dubrovačko-neretvanske županije, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i Udruge Lijepa Naša, prisutnima su uputile Marija Vučković, zamjenica župana, Marija Crnčević, ravnateljica Javne ustanove i Ana Musa, predsjednica Udruge. Nakon uvodnih pozdrava slijedile su prezentacije na temu „Zaštićene prirodne vrijednosti na području delte Neretve“ i „Riječna kornjača“ – Marija Crnčević i Kristina Šetka (Javna ustanova), „Neretvanska jegulja na putu izumiranja“, prof. dr.sc. Branko Glamuzina, zatim prikazivanje dokumentarnog filma “Ljudi sa Neretve” – Obrad Gluščević, izložbe fotografija, rukotvorina i starina u interpretaciji Nenada Medaka i Kreativne udruge „Šufit.“

Prigodno druženje nastavilo se vožnjom neretvanskom lađom prilikom koje su uzvanici promatrali ljepote rijeke Neretve.

Tijekom svake od manifestacija, koja uključuje „7 riječnih čuda,“ prikupljat će se potpisi sudionika koji će na kraju simbolizirati „rijeku potpisa“, a ista će se, na završnoj konferenciji kampanje, uručiti ministru zaštite okoliša i prirode gospodinu Mihaelu Zmajloviću.