Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor je 2003. godine proglasio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

U skladu s ovogodišnjom temom Međunarodnog dana bioraznolikosti „Mi smo dio rješenja“, a kako bi najmlađima objasnili kako je bioraznolikost osnova na kojemu možemo graditi bolju budućnost, Javna ustanova s vrtićima i osnovnim školama iz Grada Dubrovnika organizirala je i provela cijeli niz radionica prilagođenih uzrastu malih sudionika.

U vrtićima Pile i Škatulica održana je radionica „Upoznajmo riječnu i barsku kornjaču“, za ukupno 80 sudionika podijeljenih u manje skupine, a sukladno epidemiološkim mjerama.

Na prilagođen način, koristeći edukativnu mapu za bojanje i rezanje, djeca su vješto izrađivala zanimljive modele riječne i barske kornjače, a pri tom su se upoznala s njihovim izgledom i životnim navikama. Kroz radionicu razjašnjeno im je zašto im treba osigurati neometan život u prirodi. Kako bi dodatno obilježili Dan zaštite prirode vrtićarci i njihove odgajateljice izložili su maštovito izrađene modele kornjača na pano koji će krasiti njihove prostore u narednim danima.

Radionica „Izrada ekosustava u staklenci“ održala se s 4.d razredom O.Š. „Lapad“ i 1.b. razredom O.Š. „Marin Getaldić“ na otvorenom. Kroz praktični rad izrade vlastitog ekosustava sudionicima je pojašnjeno odvijanje ciklusa života u prirodi, a ukazujući na to da su sve vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikih ekosustava u kojima svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice za prirodu, ali i za ljudske živote.