Područje Konavala jedno je od značajnijih za šišmiše Dubrovačko-neretvanske županije, gdje pronalaze odgovarajuća skloništa tijekom razmnožavanja, zimovanja u tunelima i špiljama ali i odmaranja za vrijeme migracija. Pet vrsta šišmiša važne su za zaštitu u ekološkoj mreži HR2000946 Sniježnica i Konavosko polje, a zabilježeno ih je još i više.

Upravo zbog toga, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije s Muzejima i galerijama Konavala, organizirala je svoje prvo obilježavanje Međunarodne noći šišmiša prošle nedjelje u Čilipima.

Na cjelovečernjem edukativnom i zabavnom programu u Zavičajnom muzeju Čilipi sudjelovalo je više od stotinu stanovnika Konavala i Dubrovnika, čak 54 djece i 49 odraslih. Svi su stekli novo iskustvo i saznali zanimljive informacije o jedinstvenim i uistinu posebnim letećim sisavcima, kao i o potrebi da ih se trajno zaštiti.

Cjelokupni edukativni program vodili su istraživači šišmiša Maja Maslać Mikulec i Dino Grozić iz Geonature d.o.o., koji su prisutnima podijelili svoje bogato znanje o strogo zaštićenim letećim sisavcima. Maja je na predavanju otkrila koje prilagodbe čine šišmiše jedinstvenim, čime se hrane, gdje obitavaju, te jesu li zaista slijepi. Roditeljima i djeci je bilo osobito drago čuti da se šišmiši jako dobro snalaze u prostoru, te da nema opasnosti od zaplitanja u kosu. Sudionici su imali brojna pitanja, ali su i spremno odgovarali na postavljena. Mnogi su potvrdili da im je nekad u kuću ili stan zalutao šišmiš, a Maja je objasnila kako se u tim situacijama najbolje ponašati.

Mlađi sudionici koristili su znanje stečeno na predavanju igrajući edukativnu igru Što šišmiši jedu i gdje spavaju? a djeca su se zabavljala bojanjem i crtanjem šišmiša. Dino je zainteresirao roditelje snimkama glasanja šišmiša i pokazao kako se određuju pojedine vrste. Kao vješti speleolog, ispred muzeja je demonstrirao korištenje speleološke opreme, prilikom čega se čak i penjao na obližnje stablo. Da su pozorno slušala, djeca su dokazala na kvizu znanja, na kojem su podijeljene brojne nagrade.

Najveće iznenađenje večeri bili su neumorni najmlađi sudionici, koji su u sumrak u tišini slušali i promatrali šišmiše oko rasvjete ispred Zavičajnog muzeja u Konavlima, uz pomoć bat detector-a, uređaja koji pretvara ultrazvuk šišmiša u zvuk čujan ljudskom uhu.

Nakon edukativnog programa, slijedila je dobra zabava uz glazbu grupe Bloombox.