U sklopu projekta MARLESS 18. svibnja 2023. u prostorima Lazareta u Dubrovniku, Regionalna agencija DUNEA organizirala je jednodnevnu međunarodnu konferenciju pod motom Kreni u novi dan s promjenom. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovala je na konferenciji uključivanjem kroz panel diskusiju Utjecaj otpada u moru na bioraznolikost kao i u Radionici  o Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih morskih kornjača.

Konferencija je osmišljena kao mjesto za sve građane, gdje se kroz stručni dio konferencije i četiri panel diskusije (Otpad u moru kao globalni problem bez administrativnih granica, Jadransko more kao pokretač razvoja – fokusiranje na pitanja otpada u moru, Otpad u moru u sektoru ribarstva – ribari i uzgajivači školjaka kao čuvari mora i Utjecaj otpada u moru na bioraznolikost) educiralo o golemom problemu otpada u moru, a kroz zanimljiv umjetnički program inspirirati za eventualna rješenja. Na konferenciji je sudjelovalo nešto manje od 100 sudionika i preko 20 stručnjaka koji su govorili o temi očuvanja morskog okoliša, inovativnim rješenjima za prikupljanje i obradu smeća iz mora, važnosti kružne ekonomije, bioraznolikosti i povratku prirode u ljudske živote.

Sve prisutne uvodno su pozdravili ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA, Melanija Milić i župan Dubrovačko-neretvanskežupanije Nikola Dobroslavić.

Jedan od panela obuhvaćao je temu važnosti očuvanja staništa i bioraznolikosti pod nazivom Utjecaj otpada u moru na bioraznolikost. Rasprava se dotaknula plastičnog otpada kao frakcije koja kad jednom dospije u okoliš, nikada ne nestaje već se pretvara u mikroplastiku te kako to sve djeluje na morske životinje. Ovom prilikom pojašnjeno kako sve jedinke dupina u Hrvatskoj imaju svoje ime radi lakšeg praćenja te kako oni reagiraju na onečišćenja u morskom okolišu. Tijekom panela, osvrnulo se i na posjet sredozemne medvjedice Dubrovačko-neretvanskoj županiji i ako želimo da nam se ovdje u potpunosti vrati, posebnu pažnju trebamo obratiti na plastiku koja pluta u našem moru i dospijeva do najudaljenijih špilja, koje upravo ova ugrožena vrsta treba za podizanje svojih mladunaca. Sudinici rasprave bili su Draško Holcer, viši kustos pri Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i jedan od osnivača Instituta Plavi svijet, Margarita Polzer iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Mirta Smodlaka Tanković, znanstveni suradnik pri Institutu Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Kora Dvorski, predstavnica WWF Adria i Anita Babačić Ajduk, Ravnateljica Javne ustanove za zaštitu prirode Šibensko-kninske županije.

Zadnji dio konferencije obuhvatio je Radionicu o Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih morskih kornjača. Morske kornjače strogo su zaštićene, ali i dalje im je najveća prijetnja interakcija s ljudima. Bila je to izvrsna prilika za dobiti osnovne smjernice o tome kako reagirati i djelovati u slučaju pronalaska ozlijeđenih morskih kornjača pa smo kroz dvije prezentacije dobili jasne upute koji broj zvati i kako djelovati ako susretnemo ozlijeđenu morsku kornjaču. Radionica je pružila znanja našim sugrađanima koja mogu biti ključna u susretu s ovim zaštićenim vrstama. Osnovna znanja o morskim kornjačama s okupljenima podijelile su Ivana Konjevod, ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Martina Monticelli iz CETACEA Fondatione.

Otpad u moru trenutno je jedan od najvećih globalnih problema jer, osim kroz ekološki negativni utjecaj te negativni utjecaj na bioraznolikost mora, predstavlja golem rizik za zdravlje ljudi općenito s ogromnim ekonomskim posljedicama. Edukativnim radionicama i akcijama čišćenja Javna ustanova kroz svoje redovne djelatnosti potiče lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu  s ciljem zaštite, očuvanja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 Dubrovačko-neretvanske županije.