Terensko istraživanje u cijelom području poluotoka Pelješca krajem 2018. godine, provedeno u suradnji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskog biospeleološkog društva i Udrugom Breganja, najava je početka Druge biospeleološke ekspedicije – Pelješac 2019. koja će se održati od 19. travnja 2019. do 01. svibnja 2019.

Navedenom ekspedicijom 2019. godine planira se istraživanje špilja i jama na različitim dijelovima poluotoka i dobivanje detaljnijih informacija o rasprostranjenosti skupina i vrsta koje žive u podzemlju. Ekspedicija bi trebala okupiti preko 60 istraživača iz cijele regije, čime zazuzima i međunarodni karakter, a uključivat će istraživanje speleoloških objekata u području cijelog poluotoka Pelješca.

Ciljevi ekspedicije obuhvaćaju detaljno uzorkovanje i fotografiranje špiljske faune kao i topografsko snimanje te dodatno istraživanje novopronađenih objekata.

Na dva terena koja su prethodila glavnom terminu ekspedicije, naglasak je bio stavljen na pronalazak špilja i jama koji su poznati samo iz literature i domaćem stanovništvu. Istraženo je preko 20 jama i špilja, odredili su se speleološki objekti pogodni za istraživanje špiljskih životinja, prikupljala špiljska fauna, zabilježile su se koordinate ulaza i puteva do njih.

Tijekom navedene ekspedicije, istražit će se preko 100 dosada poznatih speleoloških objekata.