Kako bi osnovnoškolci naučili koje sve vrste gmazova obitavaju u dolini Neretve, radionica Tajanstveni svijet gmazova, organizirana u sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve u značajnom krajobrazu Predolac-Šibenica 07. lipnja 2019. godine dala je odgovor dječjoj znatiželji.

Radionica je dio grupnih edukacija Škole u prirodi u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a znatiželjni učenici su predstavnici OŠ Stjepan Radić iz Metkovića.

Tijekom radionice, učenici su se upoznali s vrstama koje pripadaju gmazovima i njihovim osnovnim obilježjima. Tako su imali prilike naučiti o zmijama, gušterima, morskim i slatkovodnim kornjačama itd… S ciljem primjene naučenog, slijedio je rad u grupama, gdje su učenici putem fotografija vrsta gmazova koji žive na području delte Neretve, opisivali vrste gmazova te vježbali prezentacijske vještine.

Osim Javne ustanove, ulogu edukatora imali su i predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) – ispostava Metković, koji su učenicima demostrirali jednostavne tehnike snalaženja u prostoru kao i korištenje topografske karte i kompasa.