U Dubrovniku održana prezentacija projekta “4M”

Projekt “Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“ (4M), s glavnim ciljem zaštite podmorja, predstavljen je u Dubrovniku 28. listopada 2015.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Udrugom Sunce iz Splita, ekološkom udrugom Green Home iz Crne Gore i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, prijavila je navedeni projekt putem Prekograničnog programa IPA Hrvatska – Crna Gora ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna, s općim ciljem poboljšanog upravljanja i smanjenja utjecaja na morska staništa i vrste od interesa za europsku zajednicu u prekograničnom području Cavtata i Prevlake u Hrvatskoj odnosno Arza – Platamuni u Crnoj Gori.

Prisutne uzvanike pozdravili su u ime Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Veraja, pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode i Božo Lasić, zamjenik načelnika Općine Konavle, naglašavajući vrijednost i važnost navedenog područja u smislu dugoročnog očuvanja i zaštite prirode.

Nakon uvodnih pozdrava, Udruga Sunce, koja je glavni koordinator projekta, predstavila je glavni cilj i aktivnosti projekta među kojima su: seminar o identifikaciji i upravljanju morskom ekološkom mrežom, trening – planiranje upravljanja, izrada mjera/plana upravljanja za morsku ekološku mrežu, jačanje kapaciteta za kartiranje podmorja i monitoring, kartiranje morskih staništa/vrsta u potencijalnim Natura 2000 područjima i uspostava monitoringa livada morske cvjetnice Posidonije, kampanja za podizanje svijesti među nautičarima u prekograničnom području HR/CG vezano za zaštitu podmorja i program edukacije u svrhu podizanja razine svijesti kod lokalnih prekograničnih zajednica, posebno djece školske i predškolske dobi.

Partneri projekta imali su prilike također prezentirati djelatnosti svojih institucija i upoznati prisutne s načinom poslovanja.

Projekt se financira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 333.253,39 eura, a EU financira projekt s 283.265,39 eura. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.