Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske (Pinna nobilis) u Sredozemnom moru pa tako i u Jadranskom, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“ poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske. Cilj akcije je identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske u prirodi te praćenje stanja populacije plemenite periske koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“, vezana uz plemenitu perisku u Jadranskom moru, aktualna je kroz cijelu godinu, no njen značaj najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu.
Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle izmrijestiti i stvoriti prirodni imunitet. Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana.

Uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi potrebno je provjeriti reagira li jedinka zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili uginulih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno.
Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima ste ih opazili i fotografije mogu se dojaviti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.
Aktivnosti očuvanja plemenite periske provode se kroz projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru, čiju provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije jedan je od partnera na projektu.