U sklopu boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na kojem je sudjelovala ravnateljica javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić sa županom Nikolom Dobroslavićem, savjetnicom župana Žaklinom Marević te ravnateljicom Regionalne agenije DUNEA Melanijom Milić, održan je radni sastanak sa županom Vukovarsko-srijemske županije Damirom Dekanićem I suradnicima o suradnji dviju prijateljskih županija i županijskih javnih ustanova, a neke od istaknutih tema bile su vezane za zaštitu prirode te o budućoj i dosadašnjoj suradnji u prekograničnim projektima vezanima za upravljanje zaštićenom prirodnom baštinom.

Prilikom susreta, razmjenila su se dosadašnja saznanja i iskustva o problematici invazivnog vodenog bilja i metodologiji njihovog uklanjanja njihovim područjima. Iako su invazivne vrste različite za svaku županiju, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  je prisutan raznoslisni krocanj (Myriophyllum heterophyllum), a u Vukovarsko-srijemskoj županiji kanadska vodena kuga (Elodea canadensis Michx.), iz dosadašnjih iskustava zaključeno je da je metodologija uklanjanja za obje vrste jednaka, odnosno da je biljke potrebno u potpunosti ukloniti iz vodenih ekosustava, s korijenom bez fragmentiranja.

Tijekom sastanka ravnateljica Javne ustanove je predstavila projekt i podijelila  dosadašnja iskustva pokusnog uklanjanja vodenog invazivnog bilja u području posebnog ornitološkog rezervata Kuti i okolnih kanala, koje je poslužilo kao testni poligon u definiranju odgovarajućih mjera. temeljem kojih je provedeno testno uklanjanje invazivne vrste raznolisni krocanj. Također, predstavljeni su rezultati testnog uklanjanja vodenog bilja u jezeru Kuta i okolnim kanalima prototipom specijaliziranog broda za uklanjanje invazivnog vodenog bilja tvrtke Clewat iz Finske. Razgovaralo se o razvoju projekta specijaliziranog plovila za uklanjanje vodenog invazivnog bilja koji će biti primjenjiv na šire područje Republike Hrvatske, pa tako i na Vukovarsko-srijemsku županiju. Ovim projektom Javna ustanova će kao stručna podrška doprinijeti postavljanju temelja za pravilno uklanjanje invazivnog stranog vodenog bilja te u konačnici eradikaciju istog na području vodenih ekosustava Dubrovačko-neretvanske županije i Vukovarsko-srijemske županije.

Također, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije su tijekom boravka u Vukovaru, zajedno s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije, posjetili Spomen dom Ovčara i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata te obišli obnovljeni vodotoranj, kao i sudjelovali u svečanosti obilježavanja Dana Vukovarske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Martina.