Već drugu godinu zaredom, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pridružila se manifestaciji Dani mandarina u Opuzenu u organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen, koja se održala od 17. do 20. listopada 2019. godine.

Kao jedna od aktivnosti za sudionike, pod stručnim vodstvom Javne ustanove u okviru navedene manifestacije, 18. listopada 2019. godine održano je i predavanje na temu prirodnih vrijednosti područja u kojem se isti trenutno nalaze – delti rijeke Neretve. Nakon predavanja učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić iz Zadra i Srednje škole Hvar pokušali su novostečeno znanje o načinu promatranja ptica primijeniti i u praksi.

Mandarina, voćka koja je osamdesetih postala rasprostranjena u dolini Neretve, dugo je vremena osiguravala egzistenciju žitelja. S obzirom da su se okolnosti danas promijenile, cilj ove manifestacije, koja se odvija četvrtu godinu zaredom, promocija je doline Neretve i mandarine kao agroturističke destinacije i brenda, te samog pojma agroturizma, nove gospodarske grane i prilike za neretvansku dolinu.