Na poziv Hrvatskog šumarskog instituta (HŠI), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovala je kao stalni partner na osmom po redu Danu otvorenih vrata HŠI-a u Jastrebarskom, 17. svibnja 2018.god. Tema ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata bila je Šuma, čuvarica Zemlje!

Radionice Javne ustanove Morske šume i Požari u zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije s projekcijom animiranog filma Požar nije šala, koje su se odvijale svako pola sata tijekom jutarnjeg i popodnevnog termina, vodile su djelatnice Javne ustanove, pred oko 400-tinjak djece osnovnoškolskog uzrasta iz okolice Zagrebačke županije.

U prvom dijelu radionice Morske šume djeca su se upoznala s važnosti livada morske cvijetnice (Posidonia oceanica) za bioraznolikost podmorja kao i njihovog utjecaja na okoliš, te isto tako o štetnosti morskog otpada za morski ali i kopneni ekosustav. Tijekom drugog dijela, obzirom na prethodno usvojeno znanje, ispunjavali su crtanku Tajni život morske trave. Onima najpažljivijima, nakon provjere znanja gradiva, dodijeljene su i nagrade.

Požari u zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije – naziv je druge radionice koja se odvijala paralelno s Morskim šumama, gdje je djeci prikazan kratkometražni animirani film. Učenicima je edukativnim govorom, ukazano na opasnosti i posljedice od šumskih požara po prirodu i čovjeka koje su, posebice za ljetnog razdoblja, prisutne u području Dubrovačko-neretvanske županije. Također, djeca su upoznata i s požari tršćaka u dolini Neretve, budući se u zaštićenim područjima, kojima upravlja Javna ustanova, javljaju šumski požari i požari tršćaka koji iste ugrožavaju kao i njihovu cjelokupnu bioraznolikost. Nakon projekcije filma, djeca su odgovarala na postavljena pitanja na temu prikazanog crtića, dok su oni najsretniji i najbrži bili nagrađeni.

Putem informativnog pulta Javne ustanove, paralelno s radionicama za djecu, svi posjetitelji doznali su nešto više o djelokrugu rada Javne ustanove, zaštićenim područjima i Naturi 2000 te ostalim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije izazivajući veliki interes kako kod djece tako i kod svih ostalih posjetitelja.

Osim Javne ustanove, partneri Dana otvorenih vrata HŠI-a bili su Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko i Park prirode Lonjsko polje.