JAVNA USTANOVA NA DANU OTVORENIH VRATA ŠUMARSKOG INSTITUTA U JASTREBARSKOM

Na poziv Hrvatskog šumarskog instituta (HŠI) Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovala je kao ovogodišnji partner događanja na sedmom po redu Danu otvorenih vrata HŠI-a u Jastrebarskom, 18. svibnja 2017.god. Tema ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata bila je Biološka raznolikost šuma.

Radionice Javne ustanove Morske šume s projekcijom animiranog filma Požar nije šala, koje su se odvijale svako pola sata tijekom jutarnjeg i popodnevnog termina, vodile su Margarita Polzer, stručna suradnica, Nikolina Đangradović, viša stručna suradnica za promociju i Marijana Miljas Đuračić, stručna suradnica za zaštitu od požara pred oko 600-tinjak djece osnovnoškolskog uzrasta iz Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca, Brdovca i Ozlja.

U prvom dijelu radionice na temu Morske šume djeca su imala prilike upoznati se važnosti livada morske cvijetnice (Posidonia oceanica) za bioraznolikost podmorja kao i njihovog utjecaja na okoliš, te isto tako o štetnosti morskog otpada za morski ali i kopneni ekosustav, a u drugom dijelu, s obzirom na prethodno usvojeno znanje ispunjavali su crtanku Tajni život morske trave i bojanku Neka plavo ostane plavo. Onima najpažljivijima, nakon provjere znanja gradiva, dodijeljene su i nagrade.

Požar nije šala bio je naziv druge radionice koja se odvijala paralelno s Morskim šumama, gdje je djeci prikazan kratkometražni animirani film. Učenicima je edukativnim govorom, ukazano na opasnosti i posljedice od šumskih požara po prirodu i čovjeka, koje su svake godine, posebice za ljetnog razdoblja, prisutne u području Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon projekcije filma, djeca su odgovarala na postavljena pitanja na temu prikazanog crtića, dok su oni najsretniji i najbrži bili nagrađeni.

Putem informativnog pulta Javne ustanove, paralelno s radionicama za djecu, svi posjetitelji imali su prilike doznati nešto više o djelokrugu rada Javne ustanove, zaštićenim područjima i ekološkoj mreži Natura 2000 te ostalim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije. Javna ustanova i njen rad pobudili su jako veliki interes kako kod djece tako i kod svih ostalih posjetitelja.

Osim Javne ustanove, partneri Dana otvorenih vrata HŠI-a bili su Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko i Park prirode Velebit.