EDUKACIJA I IZLOŽBA O MORSKOM OTPADU

Povodom obilježavanja 22. travnja, Dana planeta Zemlje, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko neretvanske županije, Javna ustanova Rezervat Lokrum i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita organizirali su na Lokrumu raznovrstan edukativni program za posjetitelje Rezervata.

Prisutni sudionici su imali priliku kroz predavanja i video materijale saznati više o izvorima, sastavu, istraživanju i borbi s morskim otpadom u Jadranu te temi održivog turizma za koji se Republika Hrvatska strateški opredijelila. Ovo događanje omogućio je Grad Dubrovnik u okviru Javnog poziva za predlaganje projekata/programa iz područja zaštite okoliša i prirode na prostoru Grada Dubrovnika za 2016. godinu.

Istom prilikom otvorena je i Edukativna izložba Neka plavo ostane plavo realizirana u okviru projekta „Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“. Provoditelji projekta su Udruga Sunce i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko neretvanske županije, a projekt se financira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora.

Kako smo imali priliku čuti od Mosora Prvana, biologa Udruge Sunce koji istražuje morski otpad u Jadranu još se ne zna koliko otpada ima, iz kojih izvora dolazi, koje obale najviše pogađa, kolika je količina mikroskopskih sintetičkih čestica u Jadranu, koliko su se te čestice ugradile u hranidbene lance i koji je ukupni utjecaj na jadranske ekosustave.

Zanimljivo je da dosadašnja pilot istraživanja koja provode Udruga Sunce i Institut za oceanografiju i ribarstvo pokazuju da više od 90% morskog otpada u Jadranu otpada na plastiku, a najčešći pronađeni predmeti su: neidentificirani plastični predmeti, stiropor, štapići za uši, plastični čepovi i omoti slatkiša i pereca.