Prvi dan proljetnog odmora 18. travnja 2019. dio dubrovačkih gimnazijalaca odlučio je provesti na Srđu, te istraživanjem i učenjem o dnevnim leptirima prigodno obilježiti Dan planeta Zemlje.

Riječ je o atraktivnoj, svima poznatoj životinjskoj skupini čije predstavnike često susrećemo, međutim, iznenađujuće je kako ponekad jako malo znamo o stvarima koje su gotovo dio naše svakodnevice. Upravo su to odlučili promijeniti dubrovački gimnazijalci uz pomoć Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, organiziratore ovog edukativnog uspona.

Na Srđu nalazimo raznolika staništa na relativno malom prostoru pa je ovdje moguće pronaći velik broj biljnih i životinjskih vrsta. Crnogorične i bjelogorične šume te krški travnjaci i prostrani garizi dom su za brojne vrste leptira. Korištenjem entomoloških mrežica i odgovarajuće literature, učenici su lovili i uspješno determinirali ulovljene vrste te ih nakon toga puštali. Naučili su da na Srđu žive predstavnici pet različitih porodica dnevnih leptira, koje nazivamo plavci, bijelci, šarenci, lastinrepci i debeloglavci. Većina je već znala da se najveći broj dnevnih leptira hrani cvjetnim nektarom te da njihove ličinke (gusjenice) najčešće jedu lišće biljaka. Mnogi ipak nisu znali da pojedine vrste leptira svake godine nanovo koloniziraju Europu tj. dolijeću iz Afrike te da je rasprostranjenost nekih vrsta određena katkad vrlo uskom rasprostranjenošću biljne vrste na koju odlažu jaja.

Međutim, sigurno je najzanimljivija stvar koju su gimnazijalci danas doznali, ona vezana uz njihovu profesoricu biologije Maju Sambrailo, koja ih je pratila na današnjem usponu. Ona je naime radeći na svom diplomskom radu, u Konavlima pronašla vrstu leptira do tada nepoznatu za područje Hrvatske. Grčki vatreni plavac (Lycaena ottomanus) naseljava jugoistok Europe i Tursku, a u Hrvatskoj je i naknadnim istraživanjima pronađen samo na području Konavala.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje seže u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održani nacionalni skupovi za okoliš na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. godine kada je u manifestacijama diljem svijeta sudjelovalo više od 200 milijuna što je 1992. godine potaknulo održavanje Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja Međunarodnim danom majke Zemlje.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje, koji se u Hrvatskoj organizirano obilježava od 1990. godine, s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa je Zaštitimo naše vrste. Obilježava se diljem svijeta 22. travnja s ciljem uključivanja stanovništva u proces usmjeren na zaštitu prirodnih resursa našeg planeta.