Započela istraživanja anhijalinog jezera u špilji Šipun
Špilja Šipun, koja se nalazi na sjeveroistočnom dijelu poluotoka Rat u Cavtatu, zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode od 1963. g., iznimno je važna anhijalina špilja (speleološki objekt s podzemnim jezerom čiji salinitet varira od slatke na površini do morske vode na samom dnu).

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom (HBSD), ove godine ulaže u dodatna istraživanja važnosti spomenutog jezera u špilji Šipun koja se, u sklopu međunarodnog projekta „Nature for the future“ s ciljem turističke valorizacije zaštićenih prirodnih područja, uređuje za javnost. Spomenute aktivnosti istraživanja jezera nužne su u smislu monitoringa istog obzirom Šipun obiluje iznimno vrijednom faunom u speleološkom smislu. Naime, špilja Šipun predstavlja važan tipski lokalitet za 18 podzemnih vrsta.

Tijekom provedenih 4 ronjenja, uzorkovanje je obavio speleoronilac Vedran Jalžić upotrebom ronilačkog aparata s zatvorenim krugom „rebreathera uz asistenciju s površine speleologa Branka Jalžića. Uzorkovanja vode iz jezera provedena su s ciljem biološke i kemijske analize, čiji će se podaci koristiti za upravljanje špiljom te dostaviti znanstvenicima i stručnjacima iz područja oceanografije i biospeleologije. Osim toga, dio podataka prezentirat će se na Drugom međunarodnom simpoziju o anhijalinim ekosustavima (2nd International Symposium on „Anchialine Ecosystems“) u organizaciji Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i Instituta Ruđer Bošković u Cavtatu od 03. – 06. listopada 2012. na kojem se očekuje veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz područja speleologije.
Istraživanja anhijalinog jezera obavljat će se osim u ljetnom i u zimskom razdoblju, dok je u ovoj godini planirano ljetno istraživanje (kolovoz – rujan).