HPD Sniježnica istražila konavosku jamu Bezdan

Uz potporu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komisije za speleologiju HPS-a i Adrenalinskog parka Cadmos Village, od 14. do 17. travnja 2017. Speleološki odsjek HPD-a Sniježnica, u suradnji sa udrugom Breganja, Hrvatskim biospeleološkim društvom i HGSS stanicom Dubrovnik, organizirao je speleološki kamp u Cadmos Village-u, s ciljem nastavka istraživanja jame Bezdan u mjestu Vignje.

Jama Bezdan poznata je lokalnom stanovništvu, međutim njen strmi vertikalni ulaz nije davao puno mogućnosti istraživanja bez speleološke opreme. Tijekom trajanja kampa, speleolozi su izrađivali topografski nacrt, istraživali nove pronađene kanale kao i provodili biospeleološka istraživanja te fotodokumentirali jamu Bezdan.

U istraživanju jame sudjelovali su speleolozi iz Dubrovnika, Neretve, Kaštela, Splita, Karlovca, Samobora, Breganje i Zagreba, a svu logističku potporu dobivali su od planinara HPD Sniježnice kao i planinarskog kluba Subra iz Herceg Novog.

Stvarna dubina jame, kao i prezentacija kampa, bit će prikazana na Skupu speleologa u studenom 2017.g. , koji će se održati po prvi put u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, točnije u Domu kulture Čilipi. Domaćin ovog najvećeg okupljanja speleologa iz Hrvatske i okolnih zemalja je speleološki odsjek HPD Sniježnica.