Natjecanje za Europsko stablo godine sastavni je dio natjecanja za Hrvatsko stablo godine na našem kontinentu, koje u središte pozornosti stavlja priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Naime, traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.

U natjecanju sudjeluje 15 država, a svrha istog je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu.  Republika Hrvatska natjecanju se prvi put priključila 2018. godine kandidaturom platane na trgu u Trstenom, čime se promovirala prirodna baština države.

Gupčeva lipa iz Gornje Stubice, koju je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, ove godine će predstavljati Hrvatsku na natjecanju, a nominaciju iste provela je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt.

Gupčeva lipa je prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe.

Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 01. do 28. veljače 2019. godine.

GLASUJTE elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine:

https://www.treeoftheyear.org

Dajte svoj glas Gupčevoj lipi!