Ćelavi ibis (Geronticus eremita)

Ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita), imenom Gipsy, posljednjih mjeseci bila je prava atrakcija na jugu Hrvatske. Ta strogo zaštićena i izumrla vrsta ptice u Republici Hrvatskoj, uočena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je prvo sletjela u Slano nakon čega je nastavila put prema dolini rijeke Neretve, kao svojem privremenom boravištu. Osim Slanoga i doline rijeke Neretve, Gipsy je posjetila Pelješac i Šipan. Prema podacima sustava za praćenje, najdulje se zadržala u dolini rijeke Neretve i sprijateljila s lokalnim stanovništvom.

Ćelav ibis je vrsta koja je u Europi i Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću. U Hrvatskoj su se posljednje jedinke gnjezdile u Istri. Ptica je selica  koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi  svega 200-njak jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku. Ponovne pojave ćelavog ibisa u Hrvatskoj moguće su zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija s jedinkama iz zatočeništva u Njemačkoj i Austriji. Za ove ptice uređeno je hranilište u sjevernoj Italiji, no ipak prije odlaska tamo odluče letjeti i našom zemljom. Sve jedinke su opremljene GPS uređajima koji prate njihov let.Gipsy je bila uzgojena u zatočeništvu, u zoološkom vrtu Rosegg u Austriji 2018. godine i pripadala je koloniji u Überlingenu u Njemačkoj. U Hrvatsku je doletjela iz Italije, a zatim puštena u prirodu.  Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj. Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje. U normalnim okolnostima živi između 25 i 30 godina. Hrani se kukcima, gušterima, pa čak i malim sisavcima.

Podsjetimo da je sredinom siječnja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije zaprimila obavijest Udruge Biom da se ženka ćelavog ibisa po imenu Gipsy nalazi na području doline rijeke Neretve. Nakon dojave o pojavi ove izumrle vrste u Hrvatskoj, Javna ustanova apelirala je na lokalno stanovništvo da se uključe svojim dojavama i opažanjem kretanja ove jedinke u zajednički doprinos očuvanju i ponovnom povratku izumrle vrste u Europu, budući Gipsy nije plaha i može joj se prići.

Nažalost, 06. ožujka 2023. godine Javna ustanova zaprimila je dojavu o naglom prestanku njezinog kretanja te je, Čuvarska služba Javne ustanove u suradnji s policijskim službama, veterinarskim inspektorom i Udrugom Biom izašla na teren. Dolaskom na mikrolokalitet, preliminarnom i okularnom procjenom, utvđena je smrt jedinke na kojoj nije uočena prisutnost mehaničkih ozljeda, međutim ista je poslana na daljnju analizu i ispitivanje u Veterinarski institut nakon čega će se, po zaprimljenoj obradi i rezultatima, točnije znati uzrok njene smrti.

Ovim putem Javna ustanova zahvaljuje lokalnom stanovništvu doline rijeke Neretve koje se, svojim savjesnim ponašanjem aktivno uključilo u zaštitu i očuvanje ove vrste kontinuiranim dojavama (fotografijama i video zapisima sa svojih balkona, prozora kao i mikrolokacija doline rijeke Neretve) o kretanju ćelavog ibisa na e-mail adresu Javne ustanove i prihvatilo upravo njihov prozor ili balkon postane njeno novo odmaralište.