Javna ustanova sudjelovala u europskom prebrojavanju ptica močvarica
Na poziv Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su 06. veljače 2011. god. u akciji: „Europsko prebrojavanje ptica močvarica“, uz stručno vodstvo gosp. Bariše Ilića, voditelja Ornitološke postaje Metković Hrvatskog ornitološkog društva i suradnika Zavoda za Ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prebrojavanje se odvijalo na području rijeke Neretve, HR1000031 – međunarodno važnom području za ptice u sklopu obuhvata Nacionalne ekološke mreže.
Kao dio međunarodnih napora u popularizaciji i zaštiti prirode na mnogim lokacijama, ovaj događaj organizira se svake godine, na osnovu čega se procjenjuju veličine populacija pojedinih močvarica. Za prebrojavanje močvarica siječanj je najpogodniji jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta.

Prebrojavaju se i ptice i promatrači, a europskog koordinatora izvještava se putem nacionalnih koordinatora. Svake godine u ovom tradicionalnom prebrojavanju samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Krajnji cilj upravo je prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta.
Tijekom prebrojavanja na lokalietu Crepina najbrojnije su bile vjetruša i siva čaplja.
Tijekom prebrojavanja na lokalitetu Ušće najbrojnije su bile slijedeće vrste: kržulje, riječni galebovi, veliki vranci, galebi klaukavci, žličarke.
Na lokalitetu Parila brojne su bile vrste: liska, kržulja, riječni galeb, vivak, žalar cirikavac…