U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice grada Dubrovnika te suradnji s direktorom ACI Marine Dubrovnik g. Leom Ajdukovićem i tvrtkom Sunsail, koja je omogućila besplatnu vožnju brodom, 25. travnja 2018. održao se edukativni izlet za učenike trećeg razreda Osnovne škole Montovjerna.

Uz predstavu Vilinska špilja koju su učenici izveli u Franjevačkom samostanu u Rožatu, zahvaljujući susretljivosti fra Josipa Sopte, koji je ustupio prostor, slijedila je edukativna vožnja rijekom Omblom, tijekom koje su djelatnici Javne ustanove upoznali učenike s geomorfološkim i prirodnim značajkama ovog zaštićenog krajobraza, zaštićenim vrstama, špiljskom sustavu koji zbog velikog broja endemičnih životinjskih vrsta predstavlja jedno od najvažnijih područja za bioraznolikost podzemlja u Hrvatskoj i šire.

Jedna od zanimljivosti za učenike je i tršćak na otočiću Blato, a ujedno i razlog zašto na Ombli još uvijek možemo vidjeti različite ptice močvarice te druge životinjske vrste vezane za ovaj tip staništa.