Gruški zaljev u Dubrovniku je mirnog nedjeljnog jutra 19. studenog 2017. posjetio je jedan zanimljiv gost. Riječ je o krupnom primjerku dobrog dupina (Tursiopis truncatus), strogo zaštićenoj vrsti morskog sisavca. Iako ga se redovito može promatrati u priobalnom moru naše Županije, u unutrašnjim dijelovima Gruškog zaljeva nije baš uobičajena pojava. Tako se u jednom trenutku našao blizu obale, kod ljetnikovca Petra Sorkočevića na Lapadu.

Na osnovu utvrđene aktivnosti, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pretpostavljaju kako se dupin hranio za svog polusatnog boravka u zaljevu.

Od četiri vrste dupina koji trajno borave u Jadranskom moru, samo je ova široko rasprostranjena u hrvatskom dijelu Jadrana i jedna koja uobičajeno obitava u priobalnim vodama. Dobri dupin je i NATURA 2000 – vrsta pa je pristupom Europskoj uniji, Republika Hrvatska osigurala područja (ekološka mreža) na kojima će se značajnije raditi na očuvanju ove vrste. Jedno od njih nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a čini ga veliko morsko područje, odnosno Mljetski i Lastovski kanal.