U okviru programa Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, povodom obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna, u Dubrovniku je 16. svibnja 2019. održano predstavljanje EU projekata Dubrovačko-neretvanske županije.

Na konferenciji su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević, Joškom Cebalom, ravnateljicom RRA DUNEA Melanijom Milić te ostalim suradnicima.

Župan je u svom uvodnom obraćanju istaknuo kako je jedna od najvažnijih politika EU ona kohezijska koja ima za cilj smanjenje razlike među razvijenim i manje razvijenim regijama u Europskoj uniji. Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u posljednjih dvije godine, Županija s ugovorenih 4.4 milijarde kuna spade među najuspješnije.

Održana je i Panel rasprava EU projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u sklopu koje su iznesene prepreke i iskustva u povlačenju europskih sredstava, ali i mogućnosti ulaganja na različitim područjima. Na panelu su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić, gradonačelnik Mato Franković, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić.

U sklopu konferencije predstavljeni su najznačajnij projekti koji se trenutno provode na jugu Hrvatske (zračna luka, luke od lokalnog i regionalnog značaja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, studentski dom Dubrovnik, Povijest na zrnu soli, Lazareti – Kreativna četvrt Dubrovnika, Putevima prošlosti, projekti poduzetništva i poljoprivrede, projekti u zdravstvu i vatrogastvu).

Konferencija je održana u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i RRA DUNEA-e, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Centar za poduzetništvo, Razvojna agencija Grada Dubrovnika- DURA, FLAG Južni Jadran te Lokalna akcijska grupa LAG 5. U sklopu info dana, putem informativnog pulta, predstavljeni su projekti Javne ustanove sufinancirani sredstvima Europske unije.