U Pločama održana manifestacija „Dani Dragutina Rucnera“

Dubrovačko – neretvanska županija u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko – neretvanske županije i Turističkom zajednicom Dubrovačko – neretvanske županije 04. i 05. listopada 2013. organizirala je manifestaciju „Dani Dragutina Rucnera“ u spomen na Dragutina Rucnera (1910. – 1996.u) utemeljitelja Ornitološke zbirke u Metkoviću, koji je svoj stručni i znanstveni rad posvetio istraživanjima na području delte Neretve.

Stručni skup o promatranju ptica i mogućnostima turističkog razvoja u dolini Neretve prvog dana manifestacije, koji se održao u Pučkom otvorenom učilištu Pločama, otvorila je zamjenica župana Marija Vučković naglasivši još jednom važnost rada poznatog ornitologa kao i potencijal područja delte rijeke Neretve.

Nakon uvodnih pozdrava, stručni skup obuhvatio je izlaganja stručnjaka s područja ornitologije kao i predavanje o životu i djelu Dragutina Rucnera te zaštitu prirode na području delte rijeke Neretve kao i prikaz stanja aktualnih ali i prijavljenih projekata koji se provode na području Dubrovačko-neretvanske županije. Predavanja su održali organizatori i suradnici navedene manifestacije – Prirodoslovni muzej Metković (Ivana Baće), Udruga BIOM (Udruga za biološka istraživanja: Krešimir Mikulić i Vedran Lucić), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanke županije (Nikolina Pozniak) i Regionalna razvoja agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA (Melanija Milić).

Kao kruna prvog dana manifestacije održan je koncert kvarteta Rucner u prepunoj crkvi „Kraljice Neba i Zemlje“ u Pločama koji je oduševio prisutne gledatelje i slušatelje.

Drugi dan manifestacije obilježila je aktivnost prebrojavanja ptica na ušću Neretve namijenjena učenicima Osnovnih škola s područja delte Neretve pod stručnim vodstvom Udruge BIOM uz prisustvo gosp. Bairiše Ilića voditelja Ornitološke postaje Metković. Na opće oduševljenje djece iz osnovnih škola s područja Neretve: „Vladimir Nazor“ (Ploče), don Mihovil Pavlinović i Stjepan Radić (Metković), Opuzen, „Ivo Dugandžić – Mišić“ (Komin), Kula Norinska, fra Ante Gnječ (Staševica), „Otrići – Dubrave“ (Otrić seoci) koja su se rado odazvala pozivu prebrojavanja ptica sa svojim nastavnicima, na još jedan način obilježila se mogućnost promoviranja novog vida turizma, tzv. „bird watching“ koji u europskim zemljama poprima sve veće razmjere.