Proslava Dana Europe, koja je započela još 4. svibnja, svečano je završena u Osnovnoj školi Fra Ante Gnječa u Staševici gdje su dodijeljene nagrade za najbolje ostvarenje u eko igri Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove. Osim Dana Europe, obilježio se i Dan zaštite prirode 22. svibnja i Međunarodni dan biološke razbolikosti.

Igru je osmislila Regionalna agencija DUNEA zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, povodom početka rada Informacijskog centra Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije, a u sklopu kojeg su diljem županije organizirane brojne zabavne i edukativne aktivnosti.

Na svečanom uručivanju nagrada bili su zamjenica župana Žaklina Marević, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, Nikolina Đangradović iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima DNŽ te ravnatelj OS Štaševica Boro Bustruc, uz peti razred, koji je nagradu i osvojio.

Zamjenica Marević dodijelila je glavnu nagradu ‘dron letjelicu’ učenici čija je čizmica pretvorena u kućicu/hranilicu za ptice, a koristit će je upravo njezin peti razred za snimanje svojih budućih projekata kojima se mogu zaista pohvaliti, pa tako ispred svoje škole svaki razred ima svoju gredicu s raznim biljem o kojem se uče brinuti.

I ostali učenici su dobili prigodne nagrade jer su oduševili s kreativnošću i čarolijom recikliranja te su dobili promotivne materijale i slatku košaru, uz poruku da i dalje nastave reciklirati i čuvati svoju zemlju.

Eko igra Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove održana je 9. svibnja, kad je ujedno bio i Svjetski dan ptica selica. Kako je delta Neretve jedno od najvažnijih svjetskih područja za ptice, ideja je bila uključiti osnovnoškolce, točnije pete razrede osnovnih škola s tog područja, u natjecanje za recikliranje već korištenih materijala, tj. pretvaranje starih predmeta u kućice/hranilice za divlje ptice.

Svaki razred je mogao pristupiti igri grupno, ali i individualno, s više rješenja te na taj način povećati vjerojatnost osvajanja nagrade. Pozivu za sudjelovanje su se odazvale tri osnovne škole, OŠ Fra Ante Gnječa iz Staševice sa šest radova, OŠ Kula Norinska s pet radova i OŠ Don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića sa četrnaest radova. Svaki rad je numeriran brojevima od jedan do dvadeset pet i pod tim brojem se bodovao.

Evaluacijska komisija sastavljena od pet članova, Iva Pozniak kao predstavnica organizatora Regionalne agencije DUNEA, Nikolina Đangradović iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ, Kornelija Krešić iz županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Marija Grgurinović Bebić predstavnica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije u ulozi voditeljice Poduzetničkog inkubatora Ploče i profesorica Iris Lobaš Kukavičić sa Sveučilišta u Dubrovniku, Odjel za umjetnost i restauraciju, imala je uistinu težak zadatak odabrati najbolji rad.

Članovi komisije ocijenili su da je rješenje čizmice svojom izvrsnošću zadovoljilo sve zadane natječajne kriterije. Recikliranjem gumene obuće, karakteristične za dolinu Neretve te njenom nadogradnjom prirodnim grančicama ostvaren je koherentan spoj i zanimljiva kompozicija industrijskog i prirodnog materijala. A briga o prirodi nastavlja se i dalje. Učenicima je ovom prilikom predstavljen Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije kao i kratko predavanje o zaštiti prirode Doline rijeke Neretve te su dobili novi zadatak, a to je pjesma, crtež ili kratki video uradak o prirodi, kako bi se i dalje brinuli o njenom očuvanju. U snimaju će im svakako pomoći i dron koji su danas, svojom kreativnošću, zasluženo osvojili.

Dan zaštite prirode 2021. godine

Dan zaštite prirode 2021. godine