U okviru akcije Plava čistka i projekta “Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4M projekt” organizirana je akcija čišćenja otpada u podmorju uvale Portoč na otoku Lokrum 23. travnja 2016. godine.

U akciji čišćenja sudjelovali su Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijendostima na području Dubrovačko – neretvanske županije, Javna ustanova Rezervat Lokrum,  studenti Sveučilišta u Dubrovniku i Ronilački klub Dubrovnik.

Osnovni cilj projekta “4M” je poboljšano upravljanje i smanjenje utjecaja na morska staništa i vrste od interesa za EU Zajednicu u prekograničnom području. Projekt se financira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 333.253,39 eura, a EU financira projekt s 283.265,39 eura. 

Plava čistka – Let’s do it Mediterranean je zajednička jednodnevna akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja sredina duž naše predivne obale. Dio je regionalnog projekta Let’s do it Mediterranean, u kojem sudjeluju zemlje mediteranskog prstena sa zajedničkim cijljem čistog Mediterana. Cilj je potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz koje i od kojeg se živi. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske.