Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije organizirali su akciju čišćenja otpada ušća rijeke Neretve 27. studenoga 2020. godine. Spomenuta akcija redovna je djelatnost Javne ustanove koja se provodi jednom godišnje u cilju jačanja svijesti stanovnika delte Neretve o opasnostima otpada antropogenog podrijetla u okolišu, naročito onog koji završi u vodi.

Djelatnici Javne ustanove u suradnji s dionicima prostora prikupili su veće količine naplavina antropogenog porijekla te glomazni otpad, pri tom ostavljajući na obali nanose prirodnog porijekla (morsku vegetaciju, lišće, grane i debla).

Najzastupljenija vrsta otpada bila je plastika (čepovi i boce), zatim gume, stiropor, tkanina i papir. Problem otpada na obalama voda nije samo estetski, već i ugrožava živi svijet dospijevajući na razne načine u vodu, čime posredno utječe i na čovjeka.

Velik broj životinjskih vrsta, kao što su ptice, kitovi, dupini i morske kornjače, često zamijene plastiku za svoj plijen te je progutaju i uguše se. Također, često se zapliću u plastične ostatke – ribarske mreže i užad koje se nađu u moru i ugibaju. Osim toga, plastika u vodi ulazi u prehrambeni lanac koji uključuje i nas ljude. Uslijed usitnjavanja većih komada plastike u vodi pod utjecajem sunca, valova i vjetrova  nastaje mikroplastika – sitne plastične čestice manje od pola centimetra, koje kad se nađu u vodi ili sedimentu, predstavljaju gotovo nevidljiv, ali opasan oblik zagađenja. Naime, plastične čestice ribe zamjenjuju za hranu, jednako kao i raspadnute čestice pjenastog polistirena (stiropora).