POŽAR NIJE ŠALA PRIKAZAN U STONU

U okviru radionice Mala škola zaštite od požara, kratkometražni animirani film Požar nije šala, prikazan je učenicima u Osnovnoj školi Ston kao i djeci vrtićkog uzrasta iz Stona 29. svibnja 2017. godine.

Radionicu, kojoj je prisustvovalo 100-njak djece, vodila je Marijana Miljas Đuračić, stručna suradnica za zaštitu od požara Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uz pomoć Stjepana Simovića zapovjednika Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. Učenicima i vrtićanima, edukativnim pozdravnim govorom, ukazano je na opasnosti i posljedice od šumskih požara po prirodu i čovjeka, koje su svake godine, posebice za ljetnog razdoblja, prisutne u području Dubrovačko-neretvanske županije.

Prezentacija animiranog filma, samo je jedna od preventivnih mjera zaštite od požara koje Javna ustanova kontinuirano provodi s ciljem zaštite i očuvanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kako Dubrovačko-neretvanska županija spada u najugroženija područja od šumskih požara, potrebno je ulagati znatna sredstva i velike napore u provođenje preventivnih mjera zaštite od požara kako bi se spriječio nastanak katastrofalnih požara i smanjili veliki troškovi gašenja, sanacije i obnove požarišta te izostavile štete po prirodu i čovjeka.