ABC trening

ABC trening planiranja upravljanja

U sklopu projekta Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4M čiji je nositelj Udruga Sunce iz Splita, a partner Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u Čilipima se održao ABC trening planiranja upravljanja od 18. do 20. listopada 2016. s ciljem prijenosa znanja i vještina planiranja upravljanja zaštićenim područjima.

Kroz predavanja i rad u grupama sudionici su radili na sljedećim temama:
• sustav zaštite prirode u RH i CG,
• zaštićena područja u prekograničnoj regiji,
• identifikacija vrijednosti i prijetnji,
• prijedlozi ciljeva te aktivnosti plana upravljanja,
• načini uključivanja dionika,
• komunikacija i facilitacija.

Tijekom tri dana treninga, aktivno su sudjelovali predstavnici Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Parka prirode Lastovsko otočje, Javne ustanove Rezervat Lokrum kao i Crne Gore: Javno preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Javno preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Crnogorskog Društva Ekologa, Opštine Kotor, i predstavnici projektnih partnera Green Home, Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Udruge Sunce.

Projekt se financira u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora (IPA II b 2012/2013). Ukupna vrijednost projekta je 333.253,39 eura, a EU financira projekt s 283.265,39 eura. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.